skip to Main Content
Vi bestämde oss för att reda på vilken som är den bäst presterande 4G routern av de vi har i vårt sortiment. Vi har ju väldigt många olika modeller på 4G router så vi snävade av utbudet litet och jämförde routrar från 1100 kr till runt 4000 kr (ex.moms) och under en månad genomförde vi över 1500 prestandastester för att ge oss klarhet.

I detta inlägg fokuserar vi inte bara på hastighet, vi fokuserar också på stabilitet och förutsägbarhet. Vi är medvetna om att 4G routrar används i många sammanhang. Allt från de kunder som vill använda 4G för livestreaming av video till de som önskar koppla upp ett SCADA-system för kritisk infrastruktur. Kravspecifikationen ser både lika och olika ut för dessa två sammanhang. Den som vill använda en router för live streaming önskar sannolikt högsta möjliga hastighet, den som vill koppla upp ett SCADA-system söker sannolikt jämna prestanda och en hög säkerhet, max hastighet är inte prioriterat. Gemensamt är dock att i bägge dessa sammanhang får inte uppkopplingen avbrytas, routern måste fungera stabilt över tid.

Så här hittar du snabbaste 4G routern

Det finns många 4G routerfabrikat på marknaden och många leverantörer. Det viktiga för dig att ta med dig när du letar hårdvara är följande:
minnesbestyckning påverkar prestanda
processorhastighet påverkar prestanda
LTE-kategori påverkar hastighet men processor och minne är viktigare
Oanvända bakgrundsprocesser drar ned prestanda även om de inte används

En router som är utformad för att ge en stabil internetuppkoppling ger ofta stabilitet tack vare att en del av processorkraften används för att hålla uppkopplingen vid liv. Så medan konsumentroutrar kan erbjuda snabbare hastigheter momentant används en del av den professionella routerns processorkraft till olika processer som både ser till att uppkopplingen hålls vid liv, dessutom lagras i vissa fall detaljerad statistik om uppkopplingens kvalitet.
routertester av prestanda

Snabbaste 4G routern -så här testade vi

När vi testade den snabbaste 4G routern skedde det alltså mot bakgrund av ovanstående fakta om stabilitet mot hastighet. Viktigt här är att tillverkaren har en bra avvägning mellan processorkraft, mjukvara och processer för att hålla uppkopplingen vid liv alltså. Vi valde ut inte mindre än sex stycken olika routrar:

Teltonika RUT240 LTE-router Teltonika RUT950 4g-router Encore EN-2000 ir 4g-router 4g-router MLiS MLB-G4202 LR77 v2 Libratum 4g router plastkapsling SATEL gw120 4G-router
TELTONIKA
RUT240
TELTONIKA
RUT950
ENCORE
EN-2000
SCHMIDT
MLB-G4202
CONEL
LR77
SATEL
GW120
LTE Cat 3
LTE Cat 4
Processor Atheros AR9331 Atheros AR9344 Atheros AR9342 TI AM3352 Spear320S-2 Uppgift saknas
Processorhastighet 400 MHz 560 MHz 560 MHz 600 MHz 333 MHz Uppgift saknas
Minne 16 MB Flash
64 MB RAM
16 MB Flash
128 MB RAM
16 MB Flash
64 MB RAM
512 MB Flash
4 GB RAM
16 MB Flash
64 MB RAM
Uppgift saknas
Dessa 4G routrar testade vi mot varandra för att se att de verkligen erbjuder
stabil uppkoppling
stabila hastigheter
snabba pingtider

Dessutom ville vi veta hur stora skillnader det var mellan routrar med LTE Cat 4 och LTE Cat 3, Cat 4 har en teoretisk hastighet på 150 Mbit/s och LTE Cat 3 har en teoretisk hastighet på 100 Mbit/s. Vi ville också se hur minnesbestyckning och processor påverkade prestanda.

Program för att testa hastighet

Till vår hjälp hade vi det genialiska hastighetsutvärderande programmet PiSpeedTest som gör det möjligt att om och om igen testa routrars uppkopplingshastighet på ett enkelt och överskådligt sätt.

Vi testade därför

två routrar parallellt mot varandra under ett par timmar
alltid samma antenntyp på alla routrar
med två kontantkort från Telia

För att ingen router skulle favoriseras ställde vi dem med 20 cm mellanrum, sen bytte vi plats på dem mitt i testet så att hälften av testet gjordes på en plats, andra hälften på en annan plats, allt för att jämna ut prestanda.

PING-tider

PI speedtestI vissa applikationer efterfrågas korta PING-tider och under de tester vi genomförde fick vi en genomsnittlig PING-tid på 25 millisekunder. I vårt test kunde dock konstateras att i nät nära basstationen var PING-tiderna kortare med LTE Cat 4 routrar än LTE Cat 3 routrar. I dessa sammanhang var LTE Cat 4 routrar i genomsnitt 22 ms och Cat 3 i genomsnitt 29 ms.

Stabil uppkoppling

Vi testade i olika miljöer, dels i stadsmiljö på vårt kontor där vi har fri sikt till basstationen, dels på landsbygd där Telias närmaste mast, 2,5 km bort, erbjöd 4G på 1800 MHz. Vi testade i pass om åtta timmar per tillfälle med test var 20 minut, timme ut och timme in. Sen bytte vi routrar och testade vidare men såg till att efter ytterligare några dagar upprepa tester med samma routerpar igen för att eliminera eventuella yttre faktorer.

Ingen av våra routrar kopplade ner sig på grund av tappad kontakt med nätet och tack vare en varm period kunde vi i alla fall genomföra vissa av våra tester med routertemperaturer runt 55 grader utan att prestanda påverkades vilket vi sett tidigare i routertester. Eftersom det är frågan om stabila proffsroutrar så bedömde vi inte bara på upptid utan även hur stabil routern var i sin prestanda. Den mest konsekventa routern var utan tvekan LR77 v2 som i genomsnitt mellan alla test presterade 30 Mbit/s ±2 Mbit/s. Även skillnaden mellan max och minvärde var klart lägst på LR77:an. För oss befäste det en gammal sanning, att det är en router med några år på nacken men som är oerhört stabil och konsekvent, en modern arbetshäst för professionell uppkoppling via 4G helt enkelt.

Bra prestanda trots extremvärme

Snabbast uppkoppling

Vi hade hört ett påstående som vi ville kontrollera, att det inte var så stor skillnad mellan Cat 3 och Cat 4 routrar i verkligheten, teoretiskt är Cat 4 50% snabbare. Det visade sig här att det inte bara är vilken teoretisk maxhastighet en router har som spelar in, det blev tydligt att även andra faktorer som om data skall hanteras av en brandvägg, hur avancerade funktioner som exempelvis watchdog routern har, hur många andra funktioner som skall exekveras i routerns processor. Faktorer som processorkraft, firmware, tillgängligt minne och om bandbredd används för exempelvis routerövervakningsprogram och liknande är viktiga aspekter att väga in.

Den router som lyckades prestera snabbast var EN-2000 som når upp i höga hastigheter, den når upp till 93-95 Mbit/s många gånger. Encore Networks har jobbat superhårt med denna router det senaste året så att lyckas med sådana prestanda tycker vi är imponerande i synnerhet som den har en kommunikation löpande med molntjänsten EnCloud.

En annan router att lyfta fram är MLiS router MLB-G4202 som nådde en peak på 90% av maxhastigheten, det vill säga 90 Mbit/s och med ett snitt på 70 Mbit/s under fyra timmar, 2,5 km från basstation på landsbygd utan fri sikt. Dessa värden tycker vi är riktigt bra prestanda och bygger på att routern har en av de snabbaste processorerna i testet, den har ett minimalt antal funktioner aktiverade som standard och ett avskalat operativsystem som erbjuder bra funktioner för industriella tillämpningar. Dessutom har den testets snabbaste processor och mest minne.

test av prestanda utanför tätort

Är nätens hastigheter stabila?

Under hela vårt test så fick vi bra prestanda, i vissa lägen så testade vi att byta SIM-kort mellan routrar, starta om routrar mitt i testet för att se om detta påverkade hastigheten, det hade inte någon mätbar skillnad. Det vi upptäckte när vi testade är att även när det är full aktivitet på närliggande Tele2 Arena med tusentals besökare så fick vi en hyfsad uppkoppling, inte lika snabb som annars, men prestanda som var helt okej med tanke på belastningen. Generellt nådde vi också högre hastigheter utanför tätort än i tätort, motsatt vad vi förväntade oss.

Ett annat test vi gjorde var att sätta en RUT240 i en bil och åka från landsbygden sju mil utanför Stockholm, genom Stockholm till Globen. Den näst högsta hastigheten på 80 Mbit/s uppmättes utanför storstan, och den högsta på 85 Mbit/s i centrala Stockholm. Då vi rörde oss mellan många olika basstationer i motorvägshastighet varierade hastigheten kraftigare än vid våra fasta tester med ett spann från 13-85 Mbit/s under en timmes mätning i vitt skilda miljöer med en antenn monterad innanför bilens fönster.

Så, vilken 4G-router är snabbast

Vi utgår här från vår genomsnittsrouter, LR77:an och använder den som referensvärde och sett över de många tester vi genomförde fick vi fram följande hastighetsprestanda. Hastigheten är ett genomsnittsvärde från samtliga uppmätta upplänkshastigheter och nedlänkshastigheter.
4g router tester genomsnittshastighet

Vi kan här konstatera att EN-2000 var den snabbaste routern i form av att ha snabbast peakhastighet och den var dessutom överlägset snabbast i genomsnitt. Som god två kommer MLiS router G-4202. Det intressanta är att det är en Cat 3 router, den överträffade alltså många Cat 4 routrar.

Om man ställer det i relation till den teoretiska maxhastigheten så ser man att LR77, EN-2000 och MLiS är de bäst presterande routrarna i form av hastighet mot förväntad maxhastighet.
Prestanda vs hastighet

Hur blir resultatet så här?

För att göra det enkelt att jämföra så hade alla routrar standardinställningar och det kan ha påverkat vårt resultat. En sak som påverkar hastigheten är hur brandväggen är inställd, hur mycket processorn behöver bearbeta varje paket. En annan sak är om routern har kommunikation med en molntjänstserver eller routerövervakningsmjukvara. Att eliminera dessa funktioner hade sannolikt jämnat ut skillnaderna litet mer. Detta är också en viktig lärdom att vidareförmedla: tumma inte på säkerheten men ha inte tjänster som övervakning aktiverade om prestanda är viktig och övervakningen inte viktig för dig.

Är priset en avgörande faktor?

En sak vi ville ta reda på är om högre pris ger bättre prestanda. LR77 som gav jämnast resultat är en av de dyrare routrarna, runt 4 000 kr. MLiS MLB-G4202 som är den snabbaste är prissatt till 3500 kr, EN-2000 är prissatt ändå litet lägre så även om högre pris ger stabila prestanda så erbjuder många av våra routrar i detta prissegment stabila och förutsägbara prestanda. Vi ser också att även de lägre prissatta routrarna ger riktigt bra prestanda för pengarna, allt beror på din applikation, vad du behöver och förväntar dig av din router.

Vet du hur bra den router du tänkt beställa presterar? Prata gärna med oss om du vill veta mer, vi kan inte alla routermodeller på marknaden men vi är bra på de routrar vi testat ovan.

  • Out of Stock
    Teltonika RUT240

    Teltonika RUT240

    Teltonika RUT240 finns endast som beställningsvara då den utgår inom kort, välj RUT241 istället. Om du vill beställa just RUT240 kontakta vår kundtjänst via chatten eller klicka på "begär...
    1 695,00kr Ex.moms
  • Out of Stock
    Teltonika RUT950

    Teltonika RUT950

    Teltonika RUT950 finns endast som beställningsvara då den utgår inom kort, välj RUT901 istället. Om du vill beställa just RUT950 kontakta vår kundtjänst via chatten eller klicka på "begär...
  • Advantech LR77 V2 BG/FG LTE Router

    Advantech LR77 v2 BG/FG LTE router

    Modellen fasas ut under Q1 2022. För lämpliga ersättare, se länge ned på sidan eller kontakta oss. Conel LR77 v2 BG/FG är en 4G router för kontinuerlig drift utan...
    3 995,00kr6 884,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök