skip to Main Content
Nu när 5G, den femte generationens trådlösa mobilnät presenterats har vi stora förväntningar på nätet. Med 5G hanteras data på ett mycket snabbare och energieffektivare sätt än 4G. 5G är framtaget för att möta många olika behov, från extremt snabbt bredband, till ultrasnabb kommunikation för fjärrstyrning av maskiner och fordon, till att vara ryggraden i sakernas Internet (IoT). Många bedömer att i och med 5G som möjliggörare kan vi få se en ny industriell och ekonomisk revolution tack vare IOT. Låt oss reda ut förväntningar på 5G och hur framtidens 5G router ser ut och vad vi kan komma att se i framtiden.

Hur ser 5G-routrar ut?

Om vi ökar kapaciteten i 5G med 1 000 gånger jämfört med 4G kan vi inte öka strömförbrukningen i samma omfattning, 5G hushåller därför med ström bättre. Hårdvara för 5G-nätet löser komplexa utmaningar genom att kombinera kommunikation och databehandling på ett helt annat sätt än tidigare.

Med 5G kan intelligensen flyttas längre ut i nätet, detta minskar behovet av uppkoppling för varje liten förfrågan från ansluten utrustning, därför kommer vi i framtiden att förutom 5G routrar se mer avancerad hårdvara som klarar mer edge-computing. Hårdvara med mer intelligens kan också samverka med varandra för att lösa fler uppgifter än tidigare.

Kännetecken på en 5G router:

· Uppkoppling mot wifi är inte lika viktig
· Flera antenner än dagens för mer komplex MIMO-tekniken
· Ökad intelligens för att minimera kommunikationen i nätet och minska svarstider
· SIM-kort? Ja de finns fortfarande där, men vi ska nog utgå från att de försvinner
· Mycket energieffektivare än dagens teknik
· Mindre? Nej det verkar inte så. Dels är det framförallt de fysiska gränssnitten som sätter stopp för storleken men kanske någon ny standard i framtiden införs som gör att yttermåtten kan hållas ned.
· Robusthet och temperaturkrav kommer allt jämt att vara intressant i framtidens applikationer, med mer uppkopplade saker kommer de snarare att öka.

  • Teltonika TRB500

    Teltonika TRB500

    Teltonika TRB500 är en 5G gateway som är kompakt och aluminiumkapslad. TRB500 erbjuder både stabil uppkoppling och bra prestanda. TRB500 har en nätverksport med gigabithastighet. Gatewayen är en industriell...
    4 595,00kr Ex.moms
  • Teltonika RUTX50

    Teltonika RUTX50

    Teltonika RUTX50 är en 5G router med mycket väl tilltagen processor och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling i kombination med bra prestanda. Routern har...
    5 993,00kr Ex.moms
  • Advantech ICR-4453/ICR-4453W

    Advantech ICR-4453/ICR-4453W

    Advantech ICR-4453 är en 5G router med en snabb processor för applikationer som kräver hög hastighet och stabil uppkoppling. Routern har ethernetportar, seriella dataportar samt I/O-port. Routern är helt...
    17 159,00kr22 770,00kr Ex.moms

Framtidens 5G-nät byggs nu

5G utformas för att vara ett skalbart, mångsidigt och energismart nät för internet överallt. 2G-näten utformades för tal, 3G för kombinationen tal och data och 4G för trådlöst bredband. Med 5G kommer vi att se en helt annan datakapacitet men också nät där noderna och de smarta saker som blir en del av nätet kommer att ha en helt annan intelligens än tidigare vilket både kommer minska behovet av kontinuerliga överföringar och därmed ge snabbare svarstider. Intelligensen flyttas ut i nätet för att ge tillgång till snabbare svar närmare enheterna.

Inget mer spektrum?

Med 5G vi kommer datahastigheten att öka samtidigt som end-to-end-latensen och täckningen förbättras. I grunden bygger 5G på samma stomme som 4G, med samma frekvensband och samma basstationer. Det som tillkommer är dock frekvenser runt 2300 MHz samt frekvensbandet 3 400–3 800 MHz, du kan se hela den aktuella listan över 5G-frekvenser här. Dessutom finns privata frekvensband för 5G som kan tilldelas av Post och Telestyrelsen. Autonoma bilar och intelligenta transportsystem är två exempel på applikationer som kräver både täckning överallt och minimal latens. Dessa applikationer kan inte fungera med 4G utan problem, med 5G gör dessa premiär i mobilnäten.
Eftersom 5G bygger på samma spektrum som 4G i mångt och mycket behövs en kombination av tekniker för att förbättra effektiviteten och kunna använda den existerande tillgängliga bandbredden. Detta genom massiv MIMO-teknik, Non-Orthogonal Multiple Access (NOMA), full duplexnät och andra tekniska nyheter. Det finns också en möjlighet att använda högre frekvensband, det pratas om ända upp till 60 eller 90 GHz, där spektrum finns tillgängligt. På grund av att dessa frekvenser inte fungerar annat än vid fri sikt är det svårt att se vilken roll de skulle kunna komma att spela i framtidens mobilnät.

Internet of things

Det finns fortfarande mängder av hårdvara inom Internet of things som är baserade på GSM-teknik. Dessa kommer att behöva migreras till 5G och därmed utgöra en viktig del av IoTs ekosystem.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök