skip to Main Content

rutx12 4G router

Teltonika prestenterar en ny router de kallar RUTX12 med dubbla LTE-moduler och upp till 600 Mbit/s. Routern tar sikte på routrar som SmartMotion från Advantech som används i exempelvis videostreaming där man behöver ha dubbla LTE-moduler.

RUTX12 har dubbla LTE-moduler och därmed dubbla SIM-kortsplatser. Tack vare att man får med en SIM-kortsutpetare så är det enkelt att ta ur och stoppa i SIM-korten vid behov.

4G router med failover eller lastbalansering

Tanken med RUTX12 är att man har två operatörer i den och då kan man antingen välja att ha lastbalansering mellan SIM-korten -d.v.s. att man fördelar trafik mellan två operatörer Eller så kan man använda den som ren failover där en operatörer i taget är igång.

När det gäller failover man lika gärna kan välja en router med en LTE-modul och två SIM-fack? I synnerhet med tanke på att de billigaste Teltonika-routrarna redan har dubbla SIM-kortsplatser?

sim kort med hög hastighetFinessen med RUTX12 är att man har två SIM-kort och med två LTE-moduler är kan routern snabbt växla från operatör ett till operatör två eftersom modulerna båda är inloggade i 4G-nätet samtidigt. Även om det vid failover är så att routern endast använder den ena modulen i taget för trafik. Man kan också sätta regler i routern för att den ska kunna byta från ett till ett annat SIM-kort.

När det kommer till lastbalansering visar RUTX12 framfötterna rejält, man loggar in i routern och kryssar i en checkruta och väljer om man ska köra lastbalansering eller failover. Kör man lastbalansering kan man även köra via WAN-porten som då kan vara ansluten till ett trådbundet nätverk och dessutom kan man köra lastbalansering via Wi-fi också. Så sätter man upp en lista och så kan man fördela trafiken mellan de olika gränssnitten. Både smart och enkelt.
lastbalansering RUTX12

Snabba LTE-moduler

I RUTX12 finns dubbla LTE kategori 6-moduler som har en hastighet på upp till 300 Mbit/s per styck. Routern har fem nätverksportar, alla med Gigabit Ethernet för att kunna ha nytta av den hastighet man kan få via mobilnätet.

En av portarna är WAN eller LAN så därmed kan man ansluta till en vanlig nätverksuppkoppling. Går den uppkopplingen ner växlar den över till 4G om man har ställt in den så eller kör lastbalansering.

Många antenner

rutx12 med tillbehörPå kortsidan mitt emot nätverksportarna finns antennanslutningar och RUTX12 har många antennkontakter varför det i leveransen medföljer väldigt många olika antenner.

Routern skickas med två magnetfotsantenner för anslutning till dual band wi-fi då routern har stöd för både 2,4 och 5 Ghz. Routern levereras även med en bluetooth-antenn, också en magnetfotsantenn. För uppkoppling mot 4G medföljer fyra vinklingsbara 4G-antenner, dessutom medföljer en magnetisk GPS-puck.

Vårt stalltips, skall routern användas en bit utanför tätort är det smart att skippa 4G-antennerna och beställa nåt annat istället. Att sätta ordentliga fasadantenner är ett bra val för att få maximal hastighet. De medföljande antennerna inte kommer till sin rätt vid litet högre prestanda så det är en rekommendation att byta ut de medföljande spröten.
RUTX12 antenner

Vad gäller de medföljande wi-fi-antennerna så har de en lite lång och dämpande antennkabel, därför föredrar vi att även byta ut dessa till antenner som skruvas direkt mot routern, vilket inte är ett problem med externa 4G-antenner.

Ett ytterligare alternativ är vår kombinerade kapsling och antenn från QuWireless som rymmer de flesta antenner du behöver till din RUTX12. Kapslingen installeras utomhus och spänningsmatas via passiv PoE och så sätter du nätaggregatet inomhus, kompakt och smidigt.

  • QuSpot Till RUTX12/RUTX14

    QuSpot till RUTX12/RUTX14

    Robust kapsling med integrerad rundstrålande 4G-antenner, rundstrålande wifi-antenner, Bluetoothantenn och GPS-antenn, allt i en kompakt och prisvärd kapsling som även rymmer en router (Teltonika RUTX12/X14). Enkel installation Vattentät -IP67 ...
    1 819,00kr Ex.moms
  • QuMax RUTX12/RUTX14

    QuMax RUTX12/RUTX14

    QuMax är en robust kapsling för RUTX12/RUTX14 med två kraftfulla integrerade 4G-riktantenner samt integrerade wifi, bluetooth och GPS-antenner i kapslingen. Allt i en kompakt och prisvärd kapsling som även...
    2 049,00kr Ex.moms
  • QuMax XR2 RUTX12

    QuMax XR2 RUTX12

    QuMax XR2 är en robust kapsling för RUTX12 med en extra kraftfull integrerad 4G-riktantenn samt integrerade wifi, bluetooth och GPS-antenner i kapslingen. Allt i en kompakt och prisvärd kapsling...
    3 219,00kr Ex.moms

Stöd för BLE, GPS mm

RUTX12 har också stöd för bluetooth-sensorer och exempelvis ELA-Innovations bluetoothsensorer, kraftfulla sensorer som klarar åratal på batteri.

Routern har inbyggd GPS så man kan hålla koll på var den är men du kan också tidssynkronisera mot GPS-nätet om man har en utrustning som behöver det.

Stabil hårdvara

RUTX12 har en väldigt avancerad konstruktion med Quad Core ARM A7-processor på 717 MHz. Den har 256 MB flashminne och 256 MB ramminne. Den har med andra ord en väl tilltagen hårdvara som behövs när man ska köra dubbla LTE-moduler och lastbalansering.

RUTX12 är lämpad för tuffa miljöer, exempelvis i fordon för att erbjuda passagerare snabbt wi-fi och en snabb uppkoppling.

teltonika rutx12 film unboxing och genomgångRUTX12 är en kraftfull router med två oberoende 4G LTE CAT6-modem för att ge redundans och maximera anslutningstillgänglighet tack vare avancerade nätverkssäkerhetsfunktioner.

Industriflörtare

X11 ble stödRoutern är även väl anpassad för industrin och har stöd för olika typer av industriella protokoll som MODBUS t.e.x. Dessutom kan man jobba med trådlös sensorer som finns i olika typer bl.a. för industriella givare.

Så routern kan med andra ord även fungera som en kraftfull industriell gateway för att koppla upp sensorer till en valfri iot-plattform, fler finns redan implementerade och ytterligare är på gång.

Det finns även en larmingång och larmutgång i strömmatningskontakten där man kan ansluta en extern utrustning och skicka SMS till den för att exempelvis bryta strömmen till en ansluten dator.

Ingången kan man använda för att larma av det apparatskåp där routern sitter så man får ett SMS om skåpet öppnas eller dörren till teknikrummet står på glänt.

Gjord för autonom drift

Routern är gjord för att fungera helt självständigt, den har olika watchdogs som håller koll på om mobilnäten är igång, om dataanslutningen fungerar och startar om routern så den kan fungera helt autonomt. Tanken är installera, glöm bort den, låt den sitta där.

En bra komplettering kan vara Teltonikas RMS-plattform som man använder för att hålla koll på enheter i drift. Den kostar några tior i månaden men har man ett system som alltid måste snurra är det en bra försäkring.

Om man inte känner att en molnplattform är rätt nivå finns även SMS-funktion i RUTX12 så man har möjlighet att starta om den eller få larm om nåt inträffar.

Säkerhet med tunnelprotokoll

Säker uppkoppling via VPNRUTX12 har också stöd för en rad tunnelprotokoll, den har stöd för OpenVPN, IPsec, GRE, PPTP, L2TP, Stunnel, DMVPN samt SSTP. Sannolikt har det alltså stöd för den tunnellösning du behöver.

Vad gäller spänningsmatning medföljer ett ganska kraftfullt nätaggregat. Vill man inte spänningsmata med nätaggregatet finns kablar med Molex-kontakt i ena änden och öppen i andra. Dessutom kan man spänningsmata den med hjälp av passiv power over Ethernet på en av nätverksportarna.

Vanlig power over Ethernet kommer den här routern inte klara, det kommer bli ett väldigt dyrt misstag. Så du måste välja en lösning med passiv power over Ethernet.

För vem?

Målgruppen för RUTX12 är den som behöver snabb uppkoppling eller bra redundans i uppkopplingen. Det är typiskt installationer i nätverk som är krävande och behöver en kontinuerlig uppkoppling mot omvärlden, routern kanske används som kraftfull fallback till en fast uppkoppling.
rutx12 nätverksportar
Den kan också passa den som jobbar hemifrån eller jobbar från landsbygden och som har en verksamhet som behöver vara uppkopplad till varje pris.

Videostreaming är naturligtvis en stor applikation för den här routern och, som nämnt tidigare, installation i bussar, fordon och utryckningsfordon där man behöver en högpresterande router där man behöver ha god tillgång till stabil uppkoppling hela tiden.

RUTX12 vs världen

teltonika rutx11 routerSom andra alternativ finns exempelvis RUTX11. RUTX12 har till skillnad från RUTX11 dubbla LTE-moduler, medan RUTX11 har en LTE-modul. Klarar du dig med en LTE-modul kan RUTX11 vara ett alternativ. Båda modellerna har stöd för BLE-sensorer och är i övrigt lika. RUTX12 har en ytterligare nätverksport, i övrigt är de lika.

Ett annat alternativ är SmartMotion från Advantech. Det är en stabil router som fungerar bra och den har två nätverk tillgängliga i den. En fördel med SmartMotion är att den går att bestycka med Net1:s LTE450-alternativ. Det gör att man garanterat har täckning var man än befinner dig i Sverige. En fördel är att man kan koppla flera routrar efter varandra i en daisy-chain för att ta in flera operatörer än två. SmartMotion är litet kraftfullare och erbjuder
mer valmöjlighet än RUTX12.

Men RUTX12 är ett mycket intressant alternativ, kanske framförallt budgetmässigt, för dig som vill ha en snabb, stabil uppkoppling via mobilnätet.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök