skip to Main Content

5g stadsmiljö

Snacket går om 5G och ser vi till rapporterna händer dagligen massor. Bakom nyhetssidorna jobbas febrilt med 5G. Enligt rapporter väntas antalet 5G-uppkopplingar nästan explodera de närmaste åren, från de beräknade från 2,3 miljoner år 2020 till mer än 25 miljoner året där på. Men från framtidsspaningar till vad som händer just nu. Världens första 5G nät presenterades för ett tag sedan och nu börjar nya nät dyka upp litet var stans.

Världens första 5G-nät

Många ville vara först med 5G i kommersiellt tillgängliga nät. Av alla de som ville vara först verkar Ooredoo, en operatör i Qatar, lanserat det första 5G nätverket i maj 2018 på 3,5 GHz bandet.

Den finska operatören Elisa var först av våra grannland med 5G nät i Tammerfors och Tallinn. Men liksom Telias nät, som invigdes den 5:e september, var det frågan om ett testnät. Telia använder liksom Ooredoo 3,5 GHz-bandet men då det inte auktionerats ut än har man ett tillfälligt tillstånd för nätet utfärdat av finska motsvarigheten till PTS, Kommunikationsverket. Man räknar med att den kommersiella lanseringen sker under 2019.
Världens första 5g nät igång
Verizon lanserade under september 2018 ”Världens första 5G internet service” i kommersiell drift i Sacramento, Houston, Indianapolis och Los Angeles. Tjänsten är bara för hemmabruk, man sätter alltså upp en basstation hemma som ger 5G i hemmet för 70 USD per månad. Även om detta är en stor marknadsföringshype saknas nödvändig infrastruktur.

Hastigheter

I teorin är 5G-hastigheterna upp till 20 gånger snabbare än 4G. Verizons 5G för hemmabruk når hastigheter runt 300 Mbit/s och det beror på att alla bitar inte är på plats än vilket naturligtvis kommer.

Nätens uppbyggnad

För att bygga ett 5G-nät behövs frekvenser och basstationer, ett högkapacitets IP-nätverk för kapacitet till basstationerna och även ett datacenter som klarar av att hantera de stora datamängderna. Med andra ord, det finns många fler pusselbitar som skall på plats innan kapaciteten är utbyggd och operatörerna jobbar för fullt med det.

5G näten kommer helt klart att behöva en annan infrastruktur än dagens mobilnät. För att kunna skapa system som kan hantera självkörande fordon och höga hastigheter kommer näten att behöva byggas basstationstätare än dagens nät. 5G är tänkt leverera 1000 gånger mer data än dagens nät. Och det med helt andra svarstider och högre säkerhet än dagens nät. Samtidigt är en rädsla att näten kommer bli riktiga energislukare på grund av basstationstätheten. Men det kan också bli så att tack vare att näten byggs med mindre celler så kan uteffekten hållas ned. Hur mycket energi som kommer att behövas är dock alltjämt oklart.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök