skip to Main Content

Olika antennkontakter

Antennkontakter finns i en rad olika utföranden, du har kanske hört talas om N-kontakt, SMA-kontakt eller TNC-kontakt. En del kanske har stött på BNC-kontakt, CRC9-kontakt eller FME-kontakt medan få stött på GR874, SMB eller OSSP-kontakter. I detta inlägg skall vi kartlägga de vanligaste antennkontakterna.

Vad är en antennkontakt och vilka typer finns?

En antennkontakt är ett anslutningsdon som skall bibehålla antennkabelns skärmning samtidigt som den skall erbjuda ett så exakt impedansvärde som möjligt i kombination med låga signalförluster. Mekaniskt kan en antennkontakt ha skruvfattning, bajonettfattning eller bara vara en kontakt där kontakten ansluts genom att pressa samman hane och hona vid inkoppling.

Hankontakt eller honkontakt

Antennkontakter kan vara antingen av typen hane eller hona. Hankontakten kännetecknas genom ett mittstift och honkontakten genom en öppning i mitten av kontakten med kontaktbleck som skall skapa kontakt med hankontakten väl sammankopplade.

Sedan finns det också RP-kontakter där RP står för reversed polarity. Dessa kontakter togs fram av regulatoriska skäl, det skulle inte vara lätt att byta antenn på till exempel en wifi-accesspunkt för att erhålla högre uteffekt. RP-SMA och RP-TNC är två sådana exempel.

Vanliga antennkontakter

Här nedan listar vi de vanligaste antennkontakterna som finns för trådlös kommunikation idag.

SMA-kontakten

SMA (står för Subminiature A) kontakten utvecklades på 1960-talet som en kontakt som skulle hålla kompakta yttermått och kopplas samman genom att skruva ihop kontakterna. SMA har en 50 Ω impedans och kan användas på frekvensband upp till 18 GHz (det finns speciella typer av SMA-kontakter som klarar upp till 26 GHz).

SMA är avsedd för användning på halvstyva kablar och på grund av dess mekaniska konstruktion och små yttermått kan kontakten användas med kablar med begränsad kabeldiameter. SMA-kontakter skall normalt dras samman med handkraft och de klarar några hundra sammankopplingscykler (upp till 500) om man är försiktig med att ansluta kontakterna rakt och drar kontakterna med 8 mm nyckel utan att rotera något av kontaktstyckena. En vanlig felkälla efter många sammankopplingar är att mittuttaget på honkontakten har fingrar som är böjda eller saknas.

Hankontakt och Honkontakt SMA
RP-SMA antennkontakt
SMA-kontakter kan visuellt förväxlas 75-ohms F-kontakter som används för TV-antenner men trots att de är så nära varandra i storlek (2 mm skillnad i specifikationerna) kan inte Typ F kopplas samman med SMA.

RP-SMA

RP-SMA (eller RSMA) är en variant av SMA som har en omvänd konstruktion mot en vanlig kontakt, se tabellen nedan. RP-SMA-honkontakten har alltså samma ytterhölje som konventionell SMA-kontakt med gängorna på utsidan men på RP-SMA ersätts mittdelen av ett stift från hankontakten.

Mittstift Kontakthölje
Gängad insida SMA Hane RP-SMA Hane
Gängad utsida RP-SMA Hona SMA Hona

N-kontakt

En kontakt som utvecklades på 1940-talet för militära system och antennsystem under 1 GHz, nuvarande N-kontakter klarar dock upp till 11 GHz och det finns modeller som klarar upp till 18 GHz. Att N-kontakten kallas N-kontakt kan härstamma från N som i Navy eller som Neil i konstruktören Paul Neils efternamn. N-kontakten är en 50 Ω kontakt (som faktiskt också finns i ett 75 Ω-utförande). N-kontakten har en större ytterdiameter än SMA-kontakten och den har en packning i hankontaktens lock vilket skall göra den vattentät. En N-kontakt skall dras med 1,7 Nm moment men detta skall ses som ett indikativt värde. N-kontakten uppfyller en militär standard, MIL-STD-348, och är en av de populäraste utomhuskontakterna.
N-kontakter hane och hone

TNC-kontakt

TNC-kontakten (namnet kan härstamma från Threaded Neill–Concelman efter dess konstruktörer) är en kontakt framtagen på det sena 50-talet som en förbättring av BNC-kontakten (nedan). Genom att TNC är en gängad version av BNC löser den både de signalläckage och stabilitetsproblem som BNC-kontakten har. TNC-kontakten är också en militärspecificerad kontakt, MIL-C-39012 och klarar upp till 16 GHz. TNC finns i 50 Ω utförande eller 75 Ω utförande och tillverkas även i RP-TNC utförande även om detta är ett utförande som inte används i så stor utsträckning.
TNC kontakter hane och hona

I denna kategori finns väldigt många kontakter att tillgå, här är några av de vanligaste inom vår bransch.

FME-kontakt

FME (For Mobile Equipment) är en kontakt som finns i 50 Ω-utförande och användning framförallt med RG-58 eller liknande tunna, halvstyva antennkablar. FME togs fram för fordon men har idag ersatts av Fakra-kontakter i dessa applikationer.

IP-9, CRC9 eller TS9-kontakt

Många USB-modem för 3G och 4G har en mindre kontakt för extern antenn, tillverkare väljer olika standarder. ZTE-modem levereras med TS9-kontakt medan Huawei-modem levereras med CRC9. IP-9, CRC9 och TS9 kontakter ser nästan identiska ut, men dess yttermått skiljer. En IP-9 hona har ytterdiameter 2 mm, CRC9 3 mm och TS-9 3,5 mm.

BNC-kontakt

BNC-kontakten (namnet kan härstamma från Bayonet N-Connector eller Bayonet Neill–Concelman efter dess konstruktörer) är en kontakt framtagen för militärt bruk som har litet begränsat användningsområde inom trådlöst då den bara rekommenderas upp till 2 GHz, konstruktionen skapar ökande förluster vid högre frekvenser. Kontakten finns i både 50 ohm och 75 ohm versioner och frågan är om det inte är inom videosystem BNC används mest idag. En del tidiga nätverk använde också BNC-kontakter, inom RF-sammanhang är denna kontakt inte så populär idag.

Antennkontakter för alla behov

Antennkontakter monteras ofta på en antenn eller antennkabel. Vi har ett brett urval av både antennkablar, antenner och övergångar mellan olika antennkontakttyper, kontakta oss för mer information.

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.



*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök