skip to Main Content
Routrar och modem är två av de vanligaste komponenterna i ett nätverk, förutom nätverksenheterna förstås. I vårt sortiment har vi både modem och routers, ibland blir det svårt att se skillnaden mellan ett radiomodem och en radiorouter eller mellan ett 4G modem och en 4G router, så vad är skillnaden mellan modem och router?

Modem eller router?

En del säger att skillnaden är att modem har seriell port (RS-232) och routrar har ethernetport, andra menar att både modem och routrar kan ha ethernetport medan routrar i stort sett aldrig har enbart seriella portar som RS-232 eller USB. Låter det krångligt? Låt oss reda ut vad som är modem och vad som kännetecknar en router.
Router eller modem

En router ansluter nätverk

En router är en enhet som ansluter två eller flera nätverk till varandra, ett sådant exempel är nätverk som ansluts till internet. Ett annat exempel är ett lokalt nätverk i ett kontor som ansluter till ett lokalt nätverk i en fjärrvärmeanläggning, eller ett antal pumpstationers lokala nätverk som ansluter till nätverket i en driftcentral. En router kopplar alltså samman flera nätverk och dirigerar nätverkstrafik mellan dem.

Router med brandvägg

Router med brandvägg

Routrar levereras bara med nätverksportar, RJ45 eller fiberportar, eftersom det är underförstått att de skall anslutas till nätverk. Routern analyserar inkommande datapaket och bestämmer var paketet skall skickas, den väljer rutten data ska skickas, därav det engelska namnet router från ordet route. En router bör ha en brandvägg där brandväggens syfte är att sålla bort potentiella attacker eller hot mot enheter på det lokala nätverket och stänga ute obehöriga användare. De flesta industriella routrar har ganska avancerade brandväggar, allt för att säkerställa att obehöriga användare stängs ute.

De flesta routrar är sammanbyggda med andra nätverksenheter som trådlösa nätverk eller nätverksswitchar vilket ger ytterligare ethernetportar.

Mer om routrar

Modem -en till en

ModemEtt modem, som står för modulator-demodulator, omvandlar eller modulerar en signal så att modemet kan förmedla information. Ett traditionellt modem fungerar som en anslutningspunkt för en lokal enhet ut mot internet. Denna lokala enhet kan vara en dator men det kan också vara en router. Ett modem kan koppla upp sig via en rad olika medium, ADSL, fiber, satellit men också via 3G eller 4G.

Ett traditionellt modem består av två gränssnitt, det ena för utrustningen som skall anslutas via USB, RS-232 eller ethernet via en RJ45-kontakt. Den andra sidan av modemet ansluts till allt från en telefonlinje till fiber eller 3G/4G. Modemets uppgift är att översätta data från ett protokoll till ett annat protokoll, att omvandla den signal som moduleras via mobilnätet eller telefonnätet till till exempel IP-trafik som lokala nätverksenheter kan tolka. Modemet har till skillnad från routern ingen filtrering eller brandvägg och därför kan eventuella angripare inte stoppas med ett modem och du måste därför skydda ditt nätverk med annan hårdvara.

Trygghetstermen modem

Termen modem är litet av en trygghetsterm, en term som många är inkörda på och som man fortsätter använda även om det kabelmodem som många har i sitt hem, på kontoret eller på företaget egentligen borde kallas router. Därav menar många 4G router när de säger 4G modem.

Mer om modem

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök