skip to Main Content
Vi går till val i år. Jag har tidigare sagt att mobiltäckning kommer att vara en valfråga, på ett eller annat sätt kommer den att vara med i valdebatten. Täckning berör många, när täckningen är som vi önskar så är den en oreflekterad del av vårt moderna samhälle, när den saknas så är det inte bara problem, det är ett jätteproblem. Täckning eller otäckning berör många och hur man än vänder på myntet, mobiltäckning och mobilt bredband är en förutsättning för att verksamheter skall kunna flyta och för att landet Sverige och framförallt landsbygden skall kunna utvecklas.

Fria master skall lösa mobiltäckning

Bättre täckning med sponsrade masterUnder våren fick vi stifta bekantskap med nyordet samhällsmaster. Samhällsmaster är benämningen på master samhället bekostar för att operatörer enklare skall kunna bygga täckning i glesbygd. Det kan till exempel vara så att kommunen upplåter plats för basstationer i ett vattentorn med fiber framdraget, det kan vara att man upplåter kommunhusets tak till samma ändamål. Regeringen anser att varje kommun är intresserade av bästa möjliga täckning för sina invånare och det skall vara incitament nog för att få igång byggandet av dessa samhällsmaster. Från förslag till beslut gick det fort, IT-ministern Anna-Karin Hatt har lovat att samhällsmaster skall bli verklighet ”så snabbt vi kan”.

Samhällsmaster, eller varsågodmaster som jag föredrar att kalla dem, tror jag att vi är relativt ensamna i hela europa med. På andra marknader har operatörer tvingats hitta andra kreativa lösningar för att finansiera basstationsuppbyggnad i glesbygd. Jag har hört att kyrkor i England varit en plats där operatörerna monterat basstationer. Kyrkorna har ju höga torn (och i allmänhet höga uppvärmningskostnader). Med mobilbasstationernas värme kan uppvärmningskostnaden lösas så att säga automatiskt och församlingen har fått en summa pengar varje år för att husera tekniken. Jag tror inte det går så långt i Sverige, men man skall aldrig säga aldrig. Just uppvärmningsfrågan kan ju vara en intressant aspekt, framförallt i norra Sverige vintertid.

Ulf Seijmer

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök