skip to Main Content

artikeln har även publicerats i SKEF News nummer 3 2011

Försvarsmakten tilldelas frekvenser och AMF1 tilldelas frekvenser av Försvarsmakten. För att frekvenserna skall räcka till måste AMF1 därför ha en egen frekvensplanering. I botten finns en grundplanering av frekvensanvändningen, denna anpassas sedan för olika situationer. Grundplaneringen ändras ett par gånger per år där man bland annat byter frekvenser. I händelse av krig finns en pott med helt andra frekvenser som bara är avsedd för användning i krigstid. Vilka de är kan vi så klart inte få veta mer om.

Samverka med andra

Inom hela det svenska försvaret är tanken att man skall kunna samverka mellan de olika vapenslagen. De tidigare vattentäta skotten och decentraliserade upphandlingarna av kommunikations- och sambandsutrustning är bortblåst, -det finns inte pengar till särlösningar, förklarar Claes. Samma system används i grunden och styrs av projektledare som inte är knutna till ett visst vapenslag. Sedan bygger man på grundlösningen med förbandsspecifika tillägg som inte alla måste ha, men i grunden skall alla kunna prata med alla och systemen fungera ihop.

RAKEL i militärt bruk

AMF1 använder även RAKEL, framförallt i beredskaps- och insatsverksamhet. Det används i situationer när militär och blåljusmyndigheter skall samverka, till exempel när bränder skall släckas, skallgångskedjor upprättas och andra liknande insatser. Vaktorganisationen på AMF1 har fordonsmonterade RAKEL terminaler för att kunna komma i kontakt med blåljusmyndigheter utöver det är RAKEL ett system för samverkan som är avsett att användas i fredstid. RAKEL finns att tillföra de funktioner på förbandet som för stunden behöver det och är förutom för vaktorganisationen inte en del av ordinarie kommunikationslösningar.

Framtiden och tekniken

Även om AMF1 ligger långt framme med tekniken är det en ständigt pågående utveckling.-Om kanske 10 år tror jag att soldaterna kan se var de andra soldaterna är i förhållande till var sin egna position på en skärm de bär med sig. Eldriktning och fastställda mål kommer också att synas på skärmen, säger Claes. Däremot räknar han med att soldaterna får information, att skicka korta meddelanden via en skärm gör att fokus flyttas från uppgiften.

Ulf Seijmer · Induo

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök