skip to Main Content
Miljarder människor runt världen har inte någon internetaccess. Project Loon är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som utvecklas av X (tidigare Google X) med uppgift att tillhandahålla internetåtkomst på landsbygd och avlägsna platser. Loon är ett nätverk av ballonger som i kanten av rymden ger uppkoppling till människor som lever på platser utan internet.

Världens högst belägna basstation

Projektet använder höghöjdballonger i stratosfären på en höjd om cirka 18 km. Dessa skapar ett trådlöst nätverk med 4G/LTE-hastighet och är ett samarbete med olika operatörer runt om i världen där Loon ger sista hoppet mellan operatörens nät och platser som saknar internet. Antenner i ballongerna kopplar upp sig mot basstationerna och sänder data via ett mesh nätverk, ballong till ballong, och sedan ned till telefoner och routrar på jorden. En LTE kompatibel enhet är allt som behövs för uppkopplingen.

4G routrar i ballonger

Ballonger ersätter master

En grupp Loonballonger skapar ett nätverk och ger uppkoppling till personer inom ett definierat område på samma sätt som antennmaster på marken bildar ett markbundet nätverk. Skillnaden är att Loons basstationer ständigt rör sig med vindarna. Därför behövs både kraftfull hårdvara och en mjukvara som lär sig att kontinuerligt förbättra ballongernas rörelser, allt för att förbättra nätets kvalitet. Hela nätverket kan fungera autonomt och behöver ingen operatör.

Avancerad teknik fyller ballongerna

De teknikpackade ballongerna är fyllda med helium och har ett avancerat system för att styra ballongen. En liten låda som innehåller varje ballongs elektroniska utrustning hänger under själva ballongkroppen. Denna låda innehåller styrsystem, antenner och en basstation med hög effekt som kan kommunicera med andra ballonger och med basstationer på marken. Loon upprätthåller kontinuerliga telemetrilänkar och mellan varje ballong och varje ballong positioneras med hjälp av GPS. Ballongerna drivs av solenergi och har batterier för att lagra solenergi så att ballongerna kan fungera även under natten. Varje ballongs elektronik drivs av en rad solpaneler som sitter mellan ballong och hårdvara.

När en ballong är klar att tas ur drift släpps gasen som håller ballongen flygande ut och fallskärmen vecklas automatiskt ut för att kontrollera landningen. Landningen samordnas med flygtrafiken för att landa ballongen säkert i ett glesbefolket område. En grupp samlar sedan in utrustning för återanvändning. Switchar i Project Loon

Loon använder Lantechs switchar

Prototypens markstationer använder en basstation med hög effekt och en specialutvecklad anten för att ansluta till ballongerna på en höjd av 20 km. Projektet använder sig av Lantechs övervakade ethernetswitch IPGS-3408GSFP-M-E som en del av sitt kommunikationssystem i markstationerna. Lantechswitchen används för styrsignaler och statusrapporter från kontrollrum.

Projektkrav

Managed Ethernet-switch
Stöd för VLAN-märkning och trunking
1 PoE-port med en kapacitet på 0,5W
Två 2,5 Gbps-portar (av vilka minst en ska vara SFP)
6 nätverksportar
Möjlighet få switchen levererad förkonfigurerad
Utökat temperaturområde
Miljöövervakning

Lantech ipgs-3408gsfp-e

IPGS-3408GSFP-M-E

8×10/00/1000T PoE + 4x1000M SFP L2+ managed Ethernet-switch
Stöd IEEE802.3at/af upp till 30W per port
Robust IP30-kapsling med driftstemperatur från -40°C till 75° C
Stöd för förbättrad ITU G.8032 nätverksring med redundans
Enkel konfiguration
Övervakning för systemtemperatur, spänning och ström

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök