skip to Main Content

Luftkvalitet

Luftkvaliteten inomhus är en av de viktigaste komponenter för vårt välbefinnande. Eftersom vi dessutom tillbringar större delen av vår tid inomhus måste vi vara säkra på att vi andas in hälsosam luft. I dessa tider av globala pandemier har luftkvalitet också fått en större betydelse än någonsin tidigare. I många länder skärper man reglerna för hur luftkvalitet skall övervakas.

Den viktiga luftkvaliteten

När vi tänker på luftkvalitet är det kanske främst luften utomhus, avgaser från bilar, föroreningar från industrier eller motsatsen, frisk luft i skogen som är det som först slår en. 90 % av vårt dagliga liv tillbringas dock inomhus: i våra hem, på våra arbetsplatser, i offentliga byggnader och skolor. Inomhuskvaliteten är en av de viktigaste komponenterna för välbefinnande. Dessutom påverkar dålig luftkvalitet din produktivitet och kan till och med skada din hälsa. De flyktiga organiska komponenterna (VOC) är kanske en av de minst kända faktorer som påverkar välbefinnande.

VOC och TVOC -viktiga luftkvalitetsparametrar

Flyktiga organiska föreningar (VOC) är en grupp föreningar med högt ångtryck och låg vattenlöslighet. Flyktiga organiska föreningar är organiska kemikalier som blir en gas vid rumstemperatur. Det finns tusentals flyktiga organiska föreningar och ett flertal flyktiga organiska föreningar förekommer samtidigt. Därför används oftast totala VOC-koncentrationen som mått. Detta är enklare och billigare än att mäta enskilda VOC-komponenter.

VOC eller TVOC?

När man mäter mängden flyktiga organiska föreningar kommer man ofta att stöta på termen TVOC, eller total mängd flyktiga organiska föreningar. Nivån för totala flyktiga organiska föreningar (TVOC) är ett mått på summan av alla flyktiga organiska föreningar (VOC) som finns i ett luftprov. TVOC är en viktig indikation på den allmänna luftkvaliteten i en byggnad eftersom det har samlats in så mycket information om TVOC-nivåerna under årens lopp, och med hjälp av dessa uppgifter har forskarna kunnat sammanställa vad som kan anses som bra eller dålig luftkvalitet.
Total mängd flyktiga organiska föreningar (TVOC) är en grupp av flyktiga organiska föreningar som används för att representera hela mängden föroreningar. Om du har en luftkvalitetsmätare med kapacitet att upptäcka flyktiga organiska föreningar kommer du att se dina mätvärden i form av TVOC.
Tyvärr är TVOC inte enhetligt definierat. Många standarder inkluderar olika flyktiga organiska föreningar i sin TVOC-gruppering eller tilldelar olika vikter vid beräkningen av TVOC. Detta kan göra definitionen av TVOC svår att tolka, eftersom vi inte kan säga definitivt vilka VOC som ingår i TVOC.
0
0-250 ppb -låga nivåer av organiska föreningar
250
251-2000 ppb -Skadliga nivåer om de kvarstår i mer än 30 dagar
2001
Över 2000 ppb -Höga nivåer -vidta åtgärder omedelbart

Öka ventilationen

En av de största orsakerna till att flyktiga organiska föreningar kan ansamlas är bristande ventilation. Flyktiga organiska föreningar släpps ut direkt i inomhusluften så de kommer att stanna kvar där om de inte späds ut med frisk luft eller ventileras ut.

Exempel på flyktiga organiska föreningar:

Bensen
Formaldehyd
Etylenglykol
Metylenklorid
Tetrakloretylen
Toluen

Smarta sensorer för luftkvalitet

Sensorn AKKR8 kan hålla koll på både luftkvalitetsvärdet (eTVOC) och CO2. Den kan mäta i realtid och larma om värdena går över satta gränser. Genom att det är en smart sensor kan den också starta exempelvis extra ventilation via dess reläutgång om ett sådant scenario inträffar.

  • AKKR8 IoT-sensor

    AKKR8 IoT-sensor

    AKKR8 är en sensornod för alla dina grundläggande IoT-behov. Ett multiverktyg nästan oavsett vad du vill övervaka. Har en rad inbyggda sensorer och stöd för externa givare. Passar dessutom...
    2 980,00kr Ex.moms

Vi bjuder på de senaste nyheterna om trådlöst, tips om guider och litet nyheter om våra produkter. Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev!

  • Marknadsföringsmedgivande

    Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att komma i kontakt med dig och tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Du kan ändra dig när som helst genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till sales@induo.com. Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att klicka nedan godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök