skip to Main Content
Visst vore det skönt om du kunde plocka upp en färdig kopp kaffe på fiket vid busshållplatsen som blev färdig exakt när du klev av bussen. Eller få information om nästa trafikljus är rött så du kan slå av på takten och passera i det ögonblick det skiftar till grönt. Framtiden stavas som du kanske förstått internet of things där saker görs intelligenta och samverkar med varandra. Även i trafiken kan intelligenta trafiklösningar och smart trafik ge bättre miljö, kortare restider och en alltigenom bättre upplevelse. Och det är inte bara självkörande Teslor som är en del av den framtida trafikmiljön.

Uppkopplad smart trafik

Intelligenta bilar och trafikljus i samverkan

Audi har som första bilmärke kopplat upp bilar mot städers trafikljus i större skala där data kan utbyta data med trafikstyrningssystem i realtid. I bilens instrumentering ser föraren om de hinner fram till trafikljuset under dess grönperiod om de kör inom hastighetsbegränsning. Om systemet bedömer att chansen är liten sker en nedräkning av tiden så föraren kan se nästa gröna fas och ta foten från gaspedalen.

-Föraren kan anpassa sitt beteende till situationen och köra genom staden i ett mycket mer avslappnat och kontrollerat tempo, säger Andreas Reich, Head of Electronics Pre-Development hos Audi AG i ett pressmeddelande.

Enligt tester skall antalet bilar som tvingas bromsa minska med 20% och det gör det möjligt att spara 15% bränsle.
Smarta fordon och trafikljus

IoT effektiviserar kollektivtrafik och resande

Ett stort användningsområde av just kommunikation med trafikljus är inom kollektivtrafik och utryckningsfordon där dessa kan styra trafikflöden genom att få grönt när de närmar sig trafikljuset.

Att pendlarparkeringen är full händer titt som tätt, men med hjälp av intelligenta trafiksystem kan resande vägledas till närmast lediga pendlarparkering i realtid. Den stora utmaningen för kollektivtrafikföretagen är att skapa intelligenta lösningar med möjlighet att koppla ihop tjänster med varandra och på så sätt skapa helt nya tjänster och användningsområde. Tjänster som kan kopplas till din resa och ditt resandebehov, till exempel till ditt reskort, i en kedja som innefattar mer än när du stiger på och av tåget. När du stiger av tåget kanske du har behov av en cykel eller bil, nå närmaste sportaffär och varför inte ta en kaffe på vägen dit. Eller när du kommer till pendlarparkeringen, ja då är det skönt om bilen är varm på vintern och parkeringstiden avslutas i det ögonblick du sätter bilnyckeln i låset. Intelligenta transportsystem har alltså en stor potential genom att öka mobilitet, enkelhet och integration med andra tjänster.

För att uppmuntra till utveckling finns det så kallade hackaton där ett sådant svenskt initiativ är Travelhack som ska inspirera Sveriges utvecklare att ta fram appar och tjänster som kan samverka och göra kollektivt resande mer attraktivt och dessutom finna nya IoT-lösningar för kollektivtrafiken.

Sveriges innovationskraft inom detta segment är stort, så pass stort att det under 2016 anordnades ett internationellt hackaton i kollektivtrafikorganisationen UITPs regi, ett event som lockade deltagare från hela världen.
Halkinformation överförs trådlöst

Trafikverkets smarta förutseende lösning

Under vintern har runt 200 bilar utrustats med ett nytt system som varnar för halka, halkvarningssystemet Road Status Information, RSI, förutser och beskriver var och när halt väglag uppstår. Tekniken, som tagits fram bland annat på initiativ av Trafikverket som också är beställare, ska på sikt bidra till både effektivare vinterväghållning, ökad trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan. – Genom att trafikanter ute på vägarna samlar in anonymiserad data – som kombineras med väderinformation av olika slag – läggs grunden för en detaljerad bild av vägklimatet i realtid, men även för kommande väglag för hela vägnätet, säger Hawzheen Karim, projektansvarig på Trafikverket.

RSI kombinerar både klimatmodeller, anonym fordonsdata som analyseras och en detaljerad, statistisk analys av vägavsnitt för att presentera halkvarningar med större precision än tidigare.

Framtiden är ännu mer uppkopplad

2016 hade vi cirka 110 miljoner uppkopplade fordon i världen. På den korta tiden av tre år förväntas denna siffra överskrida 400 miljoner uppkopplade fordon. Nyckeln till framgångsrika IoT-system är att data delas mellan system, Trafikverkets initiativ med halkbekämpning är ett sådant ben, Audis kommunikation med trafikljus ett annat. När dessa fordonssystem börjar samverka på det sätt som Svensk Kollektivtrafiks vill att systemen i kollektivtrafiken kan samverka med andra system, då kan vi nå ännu längre. Den dagen inte bara Audi utan alla uppkopplade fordon pratar med trafikljuset, med halkvarningssystemen och även kan förutse och varna för köer, den dagen kan vi på riktigt dra nytta av systemens utbyte av varandra.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök