skip to Main Content

En stadig vakthund

Du har kanske noterat att vi återkommande skriver att proffsroutrar har en watchdog, men vad betyder begreppet watchdog? Vi brukar peka på att den egenskapen är något som gör 4G-routrar för proffs bättre än sådana du kan köpa över disk hos närmaste elektronikkedja. Så låt oss förklara begreppet närmare.

Viktiga funktioner håller 4G-routern igång

Ett av skälen att att en proffsrouter eller industriell router har en stabilare uppkoppling är många interna processer som håller routern igång och dess anslutning till mobilnätet levande. De routrar och modem vi har för mobilnäten har en rad inbyggda funktioner för att hålla uppkopplingen vid liv.

Hårdvaruwatchdog

Detta avser exempelvis en funktion i routerns processor som varje sekund mäter hur aktiviteten i routern är. Om fel upptäcks genom att processorn inte svarar kan denna Watchdog stänga av och slå på strömförsörjningen för hela routern för att starta om routern. Denna funktion är aktiv automatiskt under drift och behöver inte aktiveras. Enda tillfället den är avaktiverad är under uppstart, då väntar denna funktion tills processorn är igång och routerns funktion är som den skall.

Programvaruwatchdog

Routerns inbyggda mjukvara, firmware, innehåller flera processer som säkerställer drift och detta varierar mellan tillverkare men i stort sett kan funktionerna se ut så här.

Mjukvara1. Först och främst finns en Watchdogprocess som kontrollerar att mjukvaran fungerar som den skall. Denna mjukvaruwatchdog för över information till hårdvaruwatchdogen om allt i mjukvaran inte fungerar korrekt. Om problem detekteras så återställs routern, det vill säga startas om.

2. Firmware innehåll en programvara som kontrollerar och verifierar att routern registreras i mobilnätet. Denna watchdog kontrollerar att routern är registrerad i nätet. Om inte så startas 4G-modulen om. Om den inte lyckas att återinitiera routern i nätet så slås routern efter ett antal försök av och hela routern startas istället om. Allt fler routrar har en ställbar intervall på hur många försök som skall leda till omstart

Ping-reboot håller uppkopplingen igång

Routerns firmware innehåll också funktioner som kan kontrollera anslutningen genom en ping-funktion. Då kan routern kontrollera att den har en anslutning till en extern IP-adress och automatiskt starta om om den tappar kontakten.

Automatisk omstart

Routern kan även automatisk startas om vid bestämd tid. Mobilnäten är använda för mobil kommunikation och det innebär som begreppet lyder, mobil kommunikation, det vill säga att användare rör sig mellan celler. I en del nät kan en statisk enhet prioriteras ned om den inte rör sig mellan celler, den hamnar då längre och längre ned i listan över inloggade nummer på basstationen och vid för hög aktivitet loggas den ut. Detta undviker man enkelt genom att automatiskt starta om routern, exempelvis en gång per dygn. Genom att installera en enkel mjukvarufunktion i routern så kan man ställa in en tidpunkt när man vill att routern startar om.

SMS vid problem

Om routern tappar sin dataanslutning så kan routern skicka ett SMS vilket gör det enkelt att få reda på om det är några störningar. Tack vare att SMS och dataanslutning går via olika kanaler i mobilnäten så ökar driftsäkerheten i din installation.

Molntjänster som meddelar

Med avancerade övervakningsprogram via molntjänster erbjuder de flesta tillverkare en övervakning av routrar i drift och en notis om någon av dessa enheter inte längre är kontaktbar. Detta kan kosta från några tior per månad och är en extremt billig investering för att få högsta driftsäkerhet.

Byta SIM-kort vid dålig kontakt

Det är inte alla routrar förunnat men en del av våra routrar kan byta SIM-kort om signalen går under en kritisk nivå. Detta gör att om du har en backup-operatör så byter routern över till den sekundära operatören och växlar sen tillbaka när det primära nätet visar acceptabla prestanda.

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.



Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök