skip to Main Content
Under en av årtiondets varmare somrar gjorde vi ett långtidstest av routrar, tanken var att se hur en industriell 4G router (i det här fallet en Conel LR77 v2) med externa antenner stod sig i driftsäkerhet mot ett 4G modem med externa antenner kopplad till en router för 4G modem, med andra ord en ganska vanlig konsumentlösning. Och hur det gick? Det gick åt skogen, åtminstone delvis.

För att göra testet rättvist valde vi ett modem med antennutgångar och identisk uppsättning antenner och antennkablar för både modem och router. Vi valde att genomföra testet på den svenska landsbygden. Vi hade identiska simkort i router och modem. På testplatsen, som vi använt tidigare, finns en hyfsad LTE anslutning på 800 MHz med 4,5 km till basstationen utan fri sikt.
Test av antenner
Vi testade med en populär modell av 4G MIMO-antenn med 15 cm kabel, antennen och förutsättningarna på platsen ger en bra hastighet mot 4G nätet, runt 18-19 Mbit/s uppmättes under hela perioden, dock är signalen på platsen stundtals svagare, mer om det sen. Antennerna monterades på en antennmast på tre meters höjd med fem meter YE50 antennkabel. Routrar och all hårdvara monterades i en IP65 låda som ställdes direkt på marken.

Proffs 4G-router vs konsumentrouter

Just denna sommar var det som vi hade önskat, vädret var extremt. Extremt varmt och med extrema regn som avbrott, det idealiska testvädret och det väder man ju skall dimensionera sitt system för. Att göra testet under dessa förhållanden är ju det idealiska om man vill testa gränserna. Att dimensionera sitt system för bara sol och nedförsbacke kommer inte att ge rätt förutsättningar.

Rond 1: mäta och logga driftstatus

Test av 4G routrarFörst var tanken att logga all trafik och status med routerövervakningsprogrammet Rseenet men då konsumentroutern inte stödde detta övergavs tanken. Vi använde Rseenet för att logga Conelroutern och konsumentrouterns uppkoppling fick vi mäta manuellt genom att logga in i routern lokalt samt att vi fick SMS från bägge routrar vid störningar i 4G-uppkopplingen. Redan här syns en fördel med den industriella routern, vi har fina kurvor som visar uppkopplingen under hela sommaren, medan vi för konsumentroutern bara kan se statistik i form av de över 100 status-SMS som skickades under de sex veckor vi testade.

Rond 2: när signalen är svag

Vi märkte efter ett tag att signalen på platsen var litet svag och detta visade sig snart ställa till det för konsumentroutern som avsevärt antal gånger tappade uppkopplingen mot 4G nätet, kommunikationen växlade mellan 3G och 4G mer än dubbelt så ofta som Conelroutern, vi skiftade antenner och antennkablar mellan routrarna för att eliminera detta som felkälla men problemet var detsamma. Slutsatsen är att den industriella routern bättre hanterar situationer när signalen är svag, den har sannolikt bättre mottagarkänslighet.

Rond 3: extremväder

testlåda för 4G-routerI somras var det två vädertyper som dominerade, extrem hetta och korta, intensiva regnskurar. Regnskurar klarade bägge produkter förvånansvärt bra, det kan vi tacka vår vattentäta kapsling för. Vad gäller värmen så kunde vi se att den stundtals gick över 65 grader i kapslingen och det skapade problem, inte för Conelroutern, utan för konsumentroutern. Vi noterade att värmen gjorde så att det genererades fler och fler SMS varefter sommaren gick. Lördagen den andra augusti beslöt vi att avbryta testet för konsumentroutern efter att den startat om 23 gånger på 10 minuter. När vi försökte logga in i den lokalt så gick det inte, routern var okontaktbar. När vi avbröt testet för konsumentroutern var det 68 grader i Conelroutern som satt jämte, och den fortsatte att ticka i vidare i ytterligare två varma veckor tills vi avbröt testet den 15 augusti. Konsumentroutern fick vi igång igen efter att testet avslutas, men det krävdes en fabriksåterställning och omkonfiguration av alla inställningar. Hade den routern varit navet i någon applikation där det hade krävts en kontinuerlig uppkoppling, ja då hade vi behövt kosta på oss dyra serviceresor och fått räkna in ett stort kostnadsbortfall i form en verksamhet som hade varit offline.

Slutsatser:

Konsumentroutern är en av de vanligaste modellerna på den svenska marknaden och har en USB-port för anslutning av 4G modem med externa antenner. Den gör ett bra jobb när man vill surfa på internet och är på plats för att manuellt kunna starta om den. Att använda den i krävande applikationer är något vi sedan länge avrått ifrån, sätter man en router på en plats som inte alltid är bemannad, eller om man behöver en pålitlig uppkoppling, ja då finns inga andra alternativ än en router som är byggd för att klara sig själv. Du kanske känner att vi är partiska då vi ju faktiskt i första hand arbetar med routrar för krävande applikationer och, det stämmer, vi är partiska men testet vi genomfört är utfört med så lika förutsättningar som varit möjligt. Vi valde en något bättre antennplacering för konsumentroutern än för industriroutern till, allt för att inte ge ett missvisande resultat. Vi har valt att inte specificera vilket 4G modem och vilken 4G router som användes i testet, vi ser ingen anledning att göra det utan testet är mer tänkt som en tankeväckare, det finns åtminstone tre faktorer som industriroutern klarar bättre än konsumentroutern vilket utkristalliserar sig ganska snabbt.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök