skip to Main Content
Hur monterar man bäst en antenn på ett fordon och vad finns det för valmöjligheter? Vilken är bästa antenn att välja och hur skall den monteras?

Sju steg för att hitta bästa fordonsantenn

Här är vår sjustegslista till att hitta den bästa fordonsantennen, vi tipsar också om hur du skall montera den och och vad du skall undvika!

1. Utmaningen med fordonsmonterad antenn

Till och med den mest kraftfulla LTE-router eller modem på marknaden har en uteffekt om endast 1 watt. Och även om en proffsrouter som är fordonsklassad erbjuder bra prestanda bygger de modeller som finns från olika leverantörer på ett begränsat urval av snarlika LTE-moduler med liknande mottagarkaraktäristik. Det du kan göra när du skall montera en antenn i ett fordon, när du väl valt en router som är robust nog för ditt behov, är att välja bästa möjliga antenn och den mest passande monteringen baserat på din tillämpning.
montera antennen rätt

2. Välj rätt frekvensband för din tillämpning

En antenn som skall sitta på ett fordon rör sig normalt över små eller stora geografiska ytor. Det gör att den kommer behöva röra sig mellan olika miljöer och därmed sannolikt koppla upp sig mot olika basstationer som dessutom använder olika frekvenser. Är det en LTE-antenn du behöver så tänk på att 4G täcker många olika frekvensband, en 4G-antenn som klarar all band från 800-2600 MHz är därför ett måste i fordon. Skall du istället koppla in ett privat radionät då kan du med fördel välja en antenn avstämd för exakt ditt frekvensband.

3. Rätt antennteknik

De allra flesta 3G och 4G-tillämpningar mår bra av en MIMO-antenn, detta beskriver vi mer i detta inlägg så läs gärna vidare där. MIMO gör att hastigheten ökar och installationen blir mindre känslig för svag signal. Är det istället ett radiomodem som skall kommunicera med en obemannad lastmaskin, ja då behöver du inte två antenner. Det finns också antenner som har så kallad cirkulär antennpolarisation, dessa är idealiska för fordonsmontage då de tar sig igenom även tuffare miljöer, mer här!
Hitta bästa fordonsantenn

4. Puckantenn, magnetfotsantenn eller glasantenn?

För fordonsmontage finns det tre typer av antenner att välja, alla har sina fördelar och nackdelar.

För- och nackdelar med puckantenn

Puckantenn som med fördel monteras på mitten av fordonets tak finns i olika modeller och med olika funktioner.

Vädertålig
Finns i olika modeller med och utan GPS till exempel
Håller i många år
Ofta bra antennvinst
Går att montera mitt på taket där mottagningen är god
Kräver ofta en ganska komplex installation med håltagning och dold kabeldragning
Svår att flytta mellan två fordon

För- och nackdelar med magnetfotsantenn

Magnetfotsantennen finns i litet olika utföranden och man skall helt klart undvika de allra billigaste om man räknar med att utsätta antennen för fukt mer än korta, enstaka tillfällen. Magnetfotsantennen kan monteras på mitten av fordonets tak om det är magnetiskt.

Finns i olika modeller och prisklasser
Antennkabel ingår ofta
Ingen komplicerad installation
Går att flytta mellan fordon
Många modeller har begränsad vädertålighet
Lämpar sig ofta för tillfälliga installationer

För- och nackdelar med glasantenn

Glasantenner finns i litet olika modeller och monteras på insidan av ett fönster i fordonet. Dessa kan också monteras på solskydd eller under plastpaneler på fordonstaket.

Antennkabel ingår ofta
Ingen komplicerad installation
Går att flytta mellan fordon (om inte en dubbelhäftande tejp används för montering)
Kan inte monteras där mottagningen är som bäst (på fordonets tak)
Begränsad antennvinst vilket ger sämre mottagning

5. Så här monterar du antennen

Högre är bättre för att nå långa avstånd när det gäller antenner därför är det bästa stället att montera antennen mitt på taket.

Puckantenn

PuckantennPuckantenner har ett inbyggt jordplan och även om man förlorar några % av dess potentiella fältstyrka med ett inbyggt jordplan jämfört med en jordplanantenn är det en populär antenn tack vare sina yttermått. Puckantennen monteras så högt och fritt som möjligt och för bästa möjliga egenskaper väljer du en kvalitetsantenn (skippa de billiga asiatiska kopiorna).

Magnetfotsantenn

Magnetfotsantenn för fordonOm du väljer en magnetfotsantenn, med antennspröt, är den optimala antennlängden 1/2 eller 1/4 våglängd och då fyller taket en viktigt funktion. 1/4-vågsantennen behöver nämligen ett jordplan för att fungera optimalt, biltaket kommer då att fungera som ett jordplan och fylla en extra funktion i mobila applikationer. Om antennen monteras i mitten av taket, räcker ytan för att fungera optimalt, om antennen monteras i bakdelen av taket kommer jordplanet kanske inte bli tillräckligt stort (läs mer här om jordplan).

Det finns också magnetfotsantenner likt denna antenn som är en helix-antenn, dessa behöver inte ett jordplan, de är kompakta och istället tjocka men har i gengäld låg antennvinst. Men dessa antenner kan vara ett bra alternativ om metallytan runt antennen är begränsad.

Glasantenn

GlasantennMonteringsplatsen är viktig för din antenns effektivitet och den allmänna regeln är att ju högre antennen är monterad desto bättre. Detta blir så klart en kompromiss när du har en antenn monterad på fönstret men själva fönstret dämpar inte signalen (om du inte har en eluppvärmd framruta på fordonet, de innehåller ofta fina metalltrådar). Därför kan montering på solskyddet, högt upp på en sidoruta eller liknande vara en bra lösning. Viktigt här är att försöka minimera kabellängden till routern.

6. Antenner att undvika

Vi har en lista med antenner vi inte vill rekommendera att du införskaffar

Magnetfotsantenner med hög antennvinst (9-14 dBi). Dessa fungerar på sin höjd bra om du står stilla men fordon i rörelse brukar få problem med att signalen växlar mellan stark och svag.
Billiga puckantenner som vi beskrev ovan. Innehåller ofta en antenn men mer sällan en antenn med jordplan eller bra isolation. Att bygga en puckantenn med 2 x LTE-element som klarar 800-2600 MHz med bra isolation mellan elementen är en utmaning. Billiga antenner håller inte måttet. Gör du hål i ett fordonstak så är den lägsta kostnaden på sikt en kvalitetsantenn som håller tätt och håller måttet.
Enkla glasantenner som är självhäftande har ofta en lång kabel, den bästa varianten är att skaffa en kraftfullare glasantenn, till exempel vår GKA02, som är avsevärt bättre antenn än enkla självhäftande glasantenner.

7. Glöm inte antennkabeln

Förutom att välj bästa möjliga antenn och placering råder vi dig att också satsa på att hitta bästa möjliga antennkabel och hålla längden så kort som möjligt, detta ger bästa möjliga signal. Många billigare antenner har också en sämre antennkabel vilket ger onödig dämpning.

Magnetfot/chassieantenn

IP66-klassad fordonsantennMycket robust antenn som finns för de flesta mobilband och privata radionätsfrekvenser. Antennen kan monteras på magnetfot eller med chassiemontage.

Robust fordonsantenn

Puckantenn

AntennpuckEn robust antenn för GSM, 3G och 4G för montering på fordon. Diskret antenn som klarar höga miljöpåfrestningar och har bra antennkaraktäristik.

Puckantenn

Glasantenn

GKA02 antennGlasantenn som kan fästas med sugproppar, med dubbelhäftande tejp eller buntband. En diskret antenn med riktigt bra prestanda.

Glasantenn

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök