skip to Main Content

Antenner för både 3G och 4G

I Sverige har vi en rad olika mobilnät, 4G är ett nät som byggs i löpande takt, vi har också 3G och GSM nät som används av operatörerna för olika ändamål. Så hur vet man vilken antenn man skall välja i olika situationer?

Fungerar en 3G antenn till 4G?

Kan man ta en 3G antenn och använda till en 4G router eller modem, svaret kan vara både ja och nej, låt oss förklara:

1. Frekvensbanden

Både GSM, 3G och 4G kommunicerar på en rad olika frekvensband som i vissa fall överlappar varandra och i vissa fall ligger på separata band. Vad gäller 3G så använder sig 3G primärt av 2100 MHz och för vissa operatörer 900 MHz. 4G använder sig av 800 eller 2600 MHz. De flesta antenner som designats för en kombination av både 4G och 3G täcker dessa band men många 3G antenner designades inte för högre band än 2100 MHz så för att använda en 3G antenn med 4G måste du lusläsa specifikationen om din antenn täcker de band du tänkt för din antenn. Läs mer i vår förteckning över frekvensband som operatörerna använder i Sverige

2. MIMO-antenn

4G-antenner är ofta MIMO-antenner, detta betyder att de har två antennelement. Senare 3G nät hade stöd för MIMO, tidiga nät hade inte det så skall du använda en 3G antenn för 4G måste du kontrollera att det är en MIMO-antenn. Har du inte MIMO kan du komplettera med ytterligare en antenn.

Nyinvestera i en 4G-antenn?

Investera i en ny antenn för 4GSkall du nyinvestera i en antenn se till att den täcker samtliga 3G och 4G-band, inklusive 700 MHz bandet som auktioneras ut under 2016 i Sverige. De flesta av de antenner vi har i vårt sortiment fungerar redan idag inom 700-2700 MHz vilket täcker nuvarande och framtida behov för dig med största säkerhet. I framtiden kommer sannolikt många av GSM- och 3G-frekvenserna att skiftas till 4G så antenner som täcker dessa band kommer att vara perfekta i många år framåt.

Undantagsfallet: Net1

Net1 är det enda undantaget från ovanstående resonemang. Net1 har ett 4G nät som arbetar på 450 MHz vilket kräver andra antenner, det finns dock antenner som täcker både 450 MHz och 700-2700 MHz vilket gör att du inte behöver tänka på vilken operatör du använder.

Riktantenn eller rundstrålande

Du kan välja mellan olika modeller av antenner som kan vara både riktade och rundstrålande och med eller utan MIMO, dessutom på en rad olika frekvensband. Här är två antenner som vi säljer mycket av som kan vara bra exempel på antenner som fungerar med både 3G och 4G och som är lätta att installera.

Rundstrålande antenn

MIMO-antenn för 3G och 4GEn rundstrålande antenn för 3G och 4G med MIMO, antennen kan monteras både på vägg och antennmast, det är en smidig lösning som passar de flesta applikationer med modem eller routrar.

Rundstrålande antenn

Riktantenn för 3G och 4G

LTE antenn med MIMOVår panelantenn med eller utan MIMO som har riktverkan och är enkel att montera på såväl antennmast som vägg och fungerar lika bra med modem som med router.

Riktantenn

Har du några frågor så scrolla dig ned till vårt kontaktformulär längst ned på sidan och fyll i namn och nummer eller mailadress så återkommer vi till dig!

Utbildningsmaterial om antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är 32 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att skicka ut den begärda informationen, vi kommer att använda den för att skicka dig uppdateringar av innehållet när nytt innehåll presenteras. Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till sales@induo.com. Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att lämna din epostadress godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök