skip to Main Content
Nu har vi dragit igång våra livesändningar Induo Live igen. I Induo Live direktsänder vi om nyheter från den trådlösa branschen och nyheter från oss så klart. I dagens avsnitt pratade vi om 5G och vad som händer inom 5G i framtiden.

Glöm inte att följa oss på twitter, youtube, eller facebook
Se mer i filmen här intill eller läs vidare i transkriberingen av filmen nedan:
Idag skall vi prata om nästa generation mobilnät, 5G och om litet nyheter från oss. Först ut 5G. Efter 4G:s lansering tog det 2-3 år innan man sålt 150 miljoner abonnemang, modem och smarta mobiler som var anpassade 4G fann inte framme i tid. 5G-näten kommer att lanseras runt 2020 och många, däribland Ericsson, tror att utrullningen ska gå snabbare nästa gång och att vi kommer nå 150 miljoner 5G-abonnemang 2021.

Varför behöver vi 5G?

Om vi bara ser till videotittandet i mobila enheter kommer den att öka mängden trafik i de mobilnäten sex gånger fram till 2021 med ökad datamängd från 1,8 till 13 gigabyte (GB) per månad 2021.

5G är i ett mycket tidigt stadie – standarder är inte fastslagna och telefoner som används för att ringa med 5g flyttas runt på vagnar med hjul.

Kampen om att bli först hårdnar, Verizon i USA säger sig ha ett 5g-nät i bruk 2017. Sydkorea vill bli först i världen att visa upp 5g under vinter-OS år 2018. Japanska operatören NTT Docomo tänker sig bli först med ”riktig 5g” under landets sommar-OS år 2020.

Det som Verizon och Korea pratar om är pre-5g-varianter baserade på standarder som aspirerar på att bli 5g men som kan uppdateras till 5g. 2020 kommer sannolikt standarden vara satt, kanske tidigare.

Hastighetsmässigt har Brittiska University of Surreys 5G Innovation Centre, 5GIC lyckats överföra data med hastigheten 1 TBit/s i ett laboratorienät. Överföringsavståndet var 100 meter.

I Europa har företag slagit sig ihop under EU-flagg i ett projekt som leds av Ericsson och även Japan, Sydkorea och Kina har liknande projekt.

Vi tittar närmare på en artikel som SvD publicerat om varför vi behöver 5G. Artikeln är faktiskt redan två år gammal men en bra summering även i dag om vad nätet kan innebära. I artikeln finns en lista väl värd att titta vidare på. Framförallt handlar 5G om att täppa till bristerna i 4G menar Tomas Augustsson i sin artikel.

”1: Tillförlitligheten. Mobilnäten har hittills mest använts för samtal och för att människor ska koppla upp sig mot internet. En stor förändring framöver blir att också rader av prylar kopplas upp.”

-Instämmer i detta helt, 5G designas inte bara för nöje utan maskiner och andra typer av utrustningar är en central del i dessa nät. Huawei till tror att just bilar blir de första maskinerna att kopplas upp.

”2: Fördröjningen. Tiden kortades betydligt med 4G och ska nu minska ytterligare så det bara tar en tjugondel av tiden för olika kommandon att nå fram.”

-Svarstiderna i 4G idag är mycket, mycket korta. Ändå är just timing everything. Om ett nät med tvåtusen bussar till skall kopplas upp trådlöst så måste inte bara svarstiden vara kort, den måste vara extremt kort och precis.

”3: Mobilitet. Dataöverföringen i 4G-näten är inte tillräckligt bra när man åker bil eller tåg.”

Detta är bland annat en frekvensfråga och PTS har i dagarna börjat med slutklämmen för att spika reglerna på 700 MHz bandet som skall släppas för mobilt bredband, något som kommer att ge en bättre täckning. Problemet runt järnvägen är fortfarande ett problem där tågens GSM-R störs av 4Gs basstationer. Detta kan lösas med filter men är fortfarande öppet.

”4: Datahastigheten. Ska trissas upp ytterligare. Målet är att hastigheten blir 10-100 gånger högre. Då handlar det inte bara om topphastigheten utan om den faktiska hastighet mobilanvändarna överlag får ut.”

Hastigheten är och kommer att vara intressant i framtiden. Om datamängden ökar med närmare 10 gånger kommer hastigheten alltjämt vara intressant. Enligt många kommer näten i sig inte byggas om från början utan bygga vidare på 4G. Vi kommer att se en mjukare övergång men samtidigt finns ju många frågor som måste lösas.

Kostnaden per uppkoppling är en utmaning för operatörerna, operatören kommer behöva investera i nya nät, med högre kapacitet men bibehållen prislapp gentemot kunderna. Kostnaden per överfört paket kommer att minska.

Nät i samverkan är en annan stor knäckfråga, flera nät måste samverka för att få ut den hastighet som behövs. Avlastning via wifi och flera alternativa uppkopplingsvägar är något som måste till i framtiden.

Där lämnar vi 5G och går över till två nyheter från oss på Induo.

Fjärrstyrningspaket small är ett paket med en reläutgång som styrs via SMS eller samtal. Produkten har även en inbyggd temperatursensor och två larmingångar för till nivålarm, driftslarm eller inbrottslarm. Paketet kan även utrustas med ett backupbatteri som klarar några timmars drift i händelse av strömbortfall. Paketet kan styras av två användare.

Vi har nyligen presenterat en ny antenn, diskret och robust antenn tänkt för alla 4G/LTE-, 3G- och GSM-frekvenser (stöder även frekvensbandet 2,4 GHz för wifi). Unik antenn med patenterad konstruktion som garanterar hög antennvinst på alla band (5 dBi på de vanligaste GSM och 4G-banden samt 6 dBi på det vanligaste 3G-bandet).

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök