skip to Main Content

Vad skiljer en konsumentrouter från en industriell 4G-router? Hur kommer det sig att en industriell router kostar 2-3 gånger mer än en konsumentrouter? Detta är frågor vi ofta får och efter all feedback från kunder under många år trodde vi oss veta svaret men beslöt ändå att testa i ett praktiskt test, för det är så vi tycker man hittar sanningen, att genom tester ta reda på hur saker och ting förhåller sig.

Långtidstest av 4G-routrar

Vi genomförde därför ett långtidstest av routrar. I ena ringhörnan en industriell 4G router med externa antenner, i den andra ett 4G modem kopplad till en router för 4G USB-modem. För att göra testet rättvist valde vi ett modem med antennutgångar och identisk uppsättning antenner och antennkablar mellan de olika lösningarna.

Vi genomförde testet utanför storstadsmiljö med identiska simkort i router och modem från Multicom Security. Testplatsen erbjuder en hyfsad LTE-uppkopling på 800 MHz med ungefär 4,5 km till basstationen. Det är inte fri sikt på platsen utan anslutningen går genom tät granskog.

Test av 4G routrar
Som antenn använde vi en MIMO-panelantenn med 15 cm kabel en kombination som ger en bra hastighet via 4G, runt 18-19 Mbit/s under hela perioden. Routrar och all hårdvara monterades i en IP65-kapsling.

Testvädret var idealiskt, extrem värme och extrema regn, med andra ord det väder man ju skall dimensionera sitt system för. Att göra testet under dessa förhållanden är ju det idealiska om man vill testa gränserna. Och hur det gick? Det gick åt skogen, åtminstone delvis.

Det vi tittade på var:

vilka routrar som kunde mäta driftstatus i realtid och logga den för att dra ut statistik
vad händer när signalen är svag
vad händer vid extremt väder (värme/kyla)

Routerstatus i realtid

Vi använde ett program som heter Rseenet för att logga routerns prestanda, dock är detta inget som fungerar till en konsumentrouter. Vi fick istället kontrollera driftsstatus manuellt genom att logga in i routern lokalt. Utöver detta fick vi SMS från 4G-routrarna vid störningar i uppkopplingen mot mobilnätet. En fördel med proffsroutern är att vi kan se statistik för uppkopplingen under hela testet, medan konsumentroutern bara levererar statistik i form av 100-tals status-SMS.

Svag mobilsignal

Där vi testade var signalen på litet svag något som visade sig ställa till det för konsumentroutern. Denna tappade avsevärt fler gånger uppkopplingen mot mobilnätet och kommunikationen växlade över till 3G mer än dubbelt så ofta som vår proffsrouter. Vi skiftade antenner och kablar mellan enheterna för att utesluta att felet låg där men problemet var detsamma. Den industriella routern hanterar situationer när signalen är svag avsevärt bättre än konsumentroutern och har sannolikt bättre mottagarkänslighet.

Vad händer vid extremväder

Under testet var det extrem hetta varvat med kraftiga regnskurar vilket var idealiskt för testet. Regnet var inget problem men värmen i kapslingen gick ibland över 65 grader något som skapade problem för konsumentroutern. Fler och fler SMS skickades när det var varmt tills vi avbröt testet av konsumentroutern då den startat om 23 gånger på 10 minuter. Conelroutern som satt i samma kapsling var 68 grader varm och fortsatte att fungera ett par veckor till. Konsumentroutern var okontaktbar efter värmechocken, efter en fabriksåterställning, uppdatering av mjukvara och omkonfiguration hoppade den igång igen.

Konsumentrouter gör ett bra jobb när man vill surfa på internet och kan starta om routern när det behövs, den kan inte sättas ut på en plats och sedan klara sig utan underhåll. Att använda en sådan router i krävande applikationer, en router på en plats som inte är bemannad, som är svårtillgänglig eller vars applikation kräver en pålitlig uppkoppling då finns inga alternativ till en proffsrouter som är byggd för att klara sig själv.

Det som vi sedan tidigare visste var att en proffsrouter är dimensionerad för:

att starta om automatiskt vid driftstörningar
har bra temperaturtålighet
startar om om den tappar kontakten med nätet

Utöver detta klarar en proffsrouter även andra påfrestningar som varierande inspänning och vibrationer, något som en konsumentrouter inte är dimensionerad för. Dock är detta så uppenbara parametrar att vi inte ansåg att det behövde testas.

Disclaimer: ja vi är partiska. Men testet vi genomförde är utfört med lika förutsättningar, vi valde en bättre antennplacering för konsumentroutern till exempel, allt för att inte ge ett så realistiskt resultat som möjligt.

Läs mer om testet

4G router LR77 v2

LR77v2 ruggad router4G router med bra prestanda som klarar tuffa tag och kontinuerlig drift i snart sagt varje miljö du kan tänka dig.

4G router

Routerövervakning

R-SeenetR-SeeNet är en övervakningsprogramvara för att kunna hålla full koll på ditt routernätverk i realtid och logga händelser över tid.

Routerövervakning

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök