skip to Main Content
Under 2016 var det många operatörer som verkligen växlade upp för att höja standarden i 4G-näten. Tidigare års missnöje kring kapacitet och svarstider har tack vare utbyggnadstakten verkat klinga av under senare halvan av 2016. Under 2016 har fokus varit på förtätning och kapacitetsförstärkningar samtidigt som kommande 5G uppdatering och även nya LTE-standarder dedikerade till M2M och IoT har varit viktiga frågor. Men hur ser det ut inför 2017?

Trender i mobilnäten 2017

Vi har frågat runt hos operatörerna, dammsugit den internationella arenan och sammanställt en lista över vad vi bedömer är det viktigaste som händer i mobilnäten 2017.

1. Kapacitet och täckning

Högre kapacitetInget tyder på att 2017 kommer att stå stilla vad gäller mobilnätsutbyggnaden. Mobilnäten är idag så väl utbyggda att täckningen inte bör vara en avgörande faktor för val av operatör mer än på ett mindre antal platser i landet, samtidigt bygger operatörerna fortsatt ut sina nät under 2017. -Efterfrågan av mobildata fortsätter att öka och därmed behovet av ytterligare kapacitet i näten, säger Magnus Österholm, Nätexpert Telenor.

För att möta behovet under 2017 kommer vi bland annat att se en operatörsgemensam kapacitetsförstärkning längs kommunala spårbundna färdmedel. Tele2 och Telenor fortsätter att förstärka sitt nät både vad gäller täckning och kapacitet under 2017. -Tre förstärker med framförallt 4G inomhustäckning och högre hastigheter i städer och i ett antal utvalda områden, berättar Arba Kokalari, Tres pressavdelning. Operatören Net1 har valt en annan väg, de kommer att satsa på att bygga in ännu mer robusthet och redundans i nätet. -Vi kommer även att lansera en rad nya intressanta produkter på företagsmarknaden till nya och befintliga kunder som är intresserade av säkra och robusta datauppkopplingar, säger Kim Schwerin, Product, Marketing och Online Manager på Net1.

2. Högre hastigheter

Högre hastighetUnder 2016 lanserades LTE Advanced på den svenska marknaden och det gör att hastigheterna i nätet ökat. – Under 2016 introducerades Carrier Aggregation, i ett första steg 2CC och senare kommer även även 3CC*, berättar Malin Selander, press- och PR-chef Tele2. Tre berättar att de ser ny hårdvara som en lösning på hastighetstörsten. – Vi kommer få se LTE routrar med WiFi-mesh teknik under 2017. Det är ett nytt sätt att koppla ihop routrar med varandra för att förstärka sitt wifi, säger Arba Kokalari, Tres pressavdelning. Under 2017 kan vi nå sådana hastigheter via 4G att näten kan utmana fiberanslutning på allvar menar Tre. Vi följer utvecklingen med spänning!

3. Sakernas internet ger möjligheter

Sakernas internetOperatörerna fortsätter se möjligheter i sakernas Internet (IoT) , samtidigt tittar man allt mer på dedicerade M2M/IoT-nät baserade på nya standarder som NB-IoT samt LTE Cat 0/Cat 1 och Cat-M1. Naturligtvis kan inte operatörerna satsa på alla tekniker, någon av dessa standarder kommer att gå vinnande ur tävlingen. – Vårt LTE nät supportar/kan uppgraderas att supporta dessa gamla/nya IoT standarder. Vi följer nära utvecklingen av terminaler och kommer att uppgradera nätet att supporta de teknologier där vi ser ett bra business case berättar Malin Selander, press- och PR-chef Tele2. Både Tre och Telenor har ungefär samma tankebanor.

Marknaden för maskin-till-maskin (M2M) och cellulärt uppkopplad IoT antas nå 1,2 miljarder enheter till 2020 globalt, motsvarande 15% av alla mobilabonnemang. Idagsläget bedöms M2M-abonnemangen stå för närmare 400 miljoner av alla M2M-abonnemang vilket utgör 5% av alla abonnemang.

4. 5G bollen är i rullning

Bollen är i rullningUnder 2017 antar vi att 5G kommer att fortsätta diskuteras, testas och i bästa fall börja standardiseras. Samtliga operatörer vi pratat med har som ambition att ha den nya tekniken på plats runt år 2020, men detta beror givetvis på hur snabbt 5G-teknikutvecklingen kommer att ske. PTS har också tillkännagett att man under 2017 vill göra frekvenser tillgängliga för pionjärtester av 5G på banden 3,4–3,6 GHz och 26 GHz, vilket tyder på att inte bara marknaden gör sig redo för nästa generation mobilnät.

Nu så nära förestående dess förmodade lansering 2020 antar vi att även ekonomerna får en del i debatten med möjlighet att diskutera affärsnytta och finansiering. Tele2 och Telenors gemensamma bolag Net4Mobility har utökats till att även innefatta 5G, detta är ett sådant exempel. Även Telia står i startgroparna, -Vi har som vi berättat tidigare i media ett samarbete med Ericsson kring 5G och utforskar nu den nya teknikens möjligheter, vad gäller nät, användningsområden och tjänster, berättar Marcus Haglund, Press & PR-ansvarig Telia.

Nya frekvensband och omvandling av existerande frekvenser är också en central fråga, här kommer en del nya initiativ 2017 som nya frekvensband öka möjligheterna. Men operatörerna måste under 2017 finslipa sina affärsidéer och bestämma en utrullningstakt för 5G samt se vilka affärsmodeller som kommer ge avkastning på investeringar.

5. VoLTE och VoWiFI

wifi2017 lanseras VoLTE (Voice over LTE) som skall ge bättre samtalskvalitet, snabbare samtalsuppkoppling, hand-over mellan WiFi-samtal och VoLTE samt möjlighet att fortsätta använda 4G även under ett samtal. Operatören Tre lanserade som första svenska operatör VoLTE tidigt 2017. VoLTE är första steg att flytta trafik från 3G till 4G för att ge möjlighet att senare släppa 3G kapacitet till 4G. Både Telia och Telenor beräknar lansera VoLTE och VoWiFi under 2017 (handover med samtal mellan wifi och LTE).

6. 3G-nätet alltjämt i drift

Tre GEn allmän trend, framförallt bland operatörer i andra länder, pekar på att 3G-näten på sikt kommer att stängas ner. I Sverige är det inte någon operatör som vill säga när det kommer att ske. Vi antar därför att 3G åtminstone kommer att vara en betydande standard fram till 2020 när de banden kommer att behövas till annat. Men det händer inte 2017. -Det är inte orimligt att vid en given tidpunkt se en nedskalning eller stängning av 3G-nätet, givet att majoriteten av kunderna idag innehar 4G-terminaler och att den utvecklingen beräknas fortsätta, säger Malin Selander, press- och PR-chef Tele2.

2017 ser alltså ut att bli ett spännande år vad gäller utvecklingen i mobilnäten, med många och breda satsningar hos de olika operatörerna.

*)2CC och 3CC står för hur många band eller kanaler som aggregeras för att nå hastighet. Idag används ofta 2 stycken, operatörerna testar och lanserar sannolikt 3CC med tre kanaler inom kort.
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök