skip to Main Content

Industriell fräs övervakas via M2M-router

Maskin till maskin kommunikation (M2M) är ett ganska brett begrepp som beskriver en teknik som gör det möjligt för maskiners nätverksenheter att utbyta information och utföra åtgärder utan hjälp av människor. M2M avser alltså direkt kommunikation mellan enheter via någon form av nätverk. Vi brukar ofta prata om M2M-router eller routrar för M2M, här kommer en förklaring av M2M och IoT-begreppen och hur hårdvara för dessa skiljer sig åt.

Vad är M2M-kommunikation

M2M-kommunikation gör det möjligt för industrin att utvecklas och kan därför ses som en viktig komponent i utvecklingen av framtidens automationssystem. M2M kommunikation är ett brett område och kan till exempel göra det möjligt för en utrustning som lagrar data från sensorer att överföra data via ett nätverk till ett överordnat system, det överordnade systemet kan i sin tur behandla data i en programvara och skicka tillbaka styrsignaler för att utföra en åtgärd som att öppna en ventil för att öka ett flöde till exempel.

M2M kommunikation används ofta i system för fjärrövervakning. En enkel applikation är en varuautomat för läskburkar som kan meddela sig med omvärlden när en viss typ av dricka börjar ta slut. M2M kommunikation är därmed inte bara en hjärtefråga för industrin utan en viktig aspekt även i system för lagerhantering, fjärrstyrning, trafikstyrning, SCADA-system, robotteknik, obemannade farkoster, logistiktjänster, fleet management eller ITS-system och varuautomater eller betalningssystem.

Mätare skickar värden till PLC

Nyckelkomponenter i ett M2M-system

Ett M2M system kan bestå av litet olika komponenter men ofta ingår sensorer, en PLC eller liknande logik som omvandlar sensorvärden till data, en kommunikationslänk som 4G router eller nätverksrouter och i andra änden en ytterligare en M2M router kopplad till ett styrsystem eller övervakningssystem med en programvara programmerad för att hjälpa PLC-erna tolka data och fatta beslut.

M2M 3G / 4G-routrar

4G router från advantech b+b SmartWorxKommunikation i M2M-system kan med fördel göras med hjälp av en 3G/4G-router om det inte finns en lämplig nätverksanslutning tillgänglig. Vårt utbud av M2M 3G och 4G-routrar är utformade för att ge en tillförlitlig anslutning oavsett förutsättningar.

Med en robust 4G M2M router som vår senaste router SmartMotion skapas realtidsanslutningar i M2M-system även i tuffa miljöer. Routern kan då användas för pålitliga punkt-till-punkt eller punkt-till-multipunkt anslutningar för en rad olika kritiska tillämpningar vilket ger kontinuitet och drift utan avbrott. Genom att kombinera två eller flera operatörer kan M2M-routern nyttja fler operatörer parallellt för att överföra data vilket minskar risken för avbrott i verksamheten.

Vad är skillnaden mellan M2M och IoT?

För närvarande är inte M2M en standardiserad plattform och många M2M-system är därför byggda för att vara uppgifts- eller enhetsspecifika. Här ligger den stora skillnaden mellan M2M och Internet of Things, i Internet of Things överförs ofta all data och kan tolkas av olika applikationer medan i M2M-system överförs bara viss data.

Internet of Things kan liknas vid ”Twitter för maskiner”. På Twitter behöver jag bara ”följa någon” för att få reda på mer fakta om ett ämne av intresse. Samma sätt gäller för IoT, om jag är en enhet kan jag prenumerera på intressant data, jag behöver inte veta vem som skickar informationen eller hur de är anslutna till nätverket, det enda jag behöver veta är att jag får relevant information som jag sedan kan bestämma vad som skall ignoreras och vad som skall sparas.
Uppkopplade processer i hamnområde
Finns ytterligare enheter kan de också välja att följa samma flöde, detta påverkar inte andra enheter. Nya enheter som tillkommer kan enkelt prenumerera på data och befintliga enheter kan avbryta prenumerationen utan att systemen stör varandra. Ytterligare informationsproducenter kan dessutom börja skicka information när som helst och börja bidra med information till kunskapspoolen.

Så en IoT router eller snarare gateway används för att publicera information från maskiner till en databas från vilka data kan hämtas av såväl produktionssystem, säkerhetssystem och driftövervakningssystem medan en M2M router överför data mellan system som fyller en viss uppgift.

Så här fungerar mobilt bredband för M2M

Mobilt bredband för M2MMobilt Bredband är helt enkelt bredband som kopplar upp sig via mobilnäten, men kan man använda mobilnäten för M2M? Absolut!

M2M via mobilt bredband

Routrar för M2M

Router med dubbla 4G-modulerMånga års erfarenhet av uppkoppling av maskiner och processer gör att vi vet vad som fungerar och inte. I vårt sortiment av M2M-routrar finns routrar som håller.

4G routrar för M2M

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
info@induo.com

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök