Vi gjorde ett grundläggande test med antenner kopplade till en 3G router där vi testade uppkoppling inomhus och utomhus i stadsmiljö, vi testade samma sak utanför tätort med nära respektive långt till närmaste basstation. I vårt test hade vi en magnetfotsantenn för 3G, möjligen hade den de 14 dBi som tillverkaren påstod att den hade. I praktiken var den rätt värdelös, de resultat vi fick av den var kraftigt varierande. Så hur kommer det sig att en antenn med så hög förstärkning har så varierande resultat?
En lång antennkabel till magnetfotsantenn är inget vidare
För det första så hade antennen 5 meter antennkabel av typen RG-174, på frekvenserna för 3G ger det ungefär 1,8 dBi i dämpning per meter. 5 x 1,8 dBi är cirka 9 dBi, kvarstår då 5 dBi i förstärkning som antennen kan tillföra (14-9=5).
En antenn som har så hög antennvinst som 14 dBi har riktverkan. Om man tänker sig att man monterar en runtomstrålande antenn på en 3G router så har den ett strålningsmönster som är som en ballong och den har möjlighet att kommunicera lika bra med basstationer i alla riktningar, horisontellt som vertikalt då strålningsmönstret är som en ballong.
En riktad antenn har per definition ett annat strålningsmönster, det är riktat. För en mastmonterad antenn kan vi välja att inte rikta strålningen bakåt utan bara framåt i antennens strålningsriktning. För en magnetfotsantenn kan vi inte välja att inte rikta strålningen i en riktning, det skulle inte vara lämpligt med tanke på hur vi vill montera antennen. Istället måste vi satsa på att göra ballongformen ihoptryckt, strålningsmönstret blir som en komprimerad ballong som vi trycker ihop uppifrån och nedifrån, det är på det sättet vi når riktverkan. Det innebär att antennen kommer att stråla kraftigare i vissa riktningar, och svagare i vissa riktningar, jämfört med en runtomstrålande antenn. Sätter vi en sådan antenn på ett fordon kan vi anta att vi kommer att komma i kontakt med basstationen bättre än med en runtomstrålande antenn. Men detta fungerar bara så länge basstationen är i rätt riktning, helst på samma höjd över havet. Om basstationen befinner sig på en annan höjd än magnetfotsantennen då får vi sämre förutsättningar än med en runtomstrålande antenn. Så här ser det ut i verkligheten:
Så det man initialt upplever sig vinna med en antenn med hög antennvinst förloras i antennkabeln genom dämpning. Det man istället får på köpet är en antenn som är begränsad i sitt användningsområde. I vårt antenntest vi gjorde var detta också den mest ojämna antennen prestandamässigt, ibland var den bättre än andra antenner och ibland var den sämre än andra antenner. Ojämna prestanda och tveksam konstruktion gör därför att vi avråder från denna antennkonstruktion.
Ofta kan du uppnå ett antal dBs förbättring om du placerar antennen högt och fritt, mellan 10-20 dB i vissa fall. Satsa därför på en bra antennplacering framför en magnetfotsantenn med hög förstärkning, det finns bättre lösningar än 75 cm långa antennspröt. De må se ståtliga ut men de lämnar föga tillskott till routerprestanda.


Magnetfotsantenn
En magnetfotsantenn med lägre förstärkning än ovanstående antenn, en bra, runtomstrålande antenn med magnetfot.

Riktantenn
Söker du en antenn med bra förstärkningsgrad så är denna antenn ett bra val. Antennen kan monteras på antennmast eller vägg.